Izolski župan Danilo Markočič. Foto: BoBo
Izolski župan Danilo Markočič. Foto: BoBo

Nepravilnosti mu sicer očitajo v postopkih prodaje občinskega zemljišča v Livadah in svojega oljčnika v Strunjanu istemu kupcu.

Izolsko podjetje BM21 v lasti Rusa Borisa Leonida Kopileviča in domačina Marjana Miliča je leta 2019 od občine kupilo zazidljivo zemljišče v Livadah. Isto podjetje je bilo tudi blizu nakupa oljčnika v Strunjanu, ki ga je imel Markočič v zakupu od sklada kmetijskih zemljišč. Markočič bi v primeru sklenitve posla prejel skoraj 244.000 evrov nadomestila za svoj vložek. Župan je zato predmet očitkov, da naj bi v zameno za to prodal omenjeno občinsko zemljišče po nižji ceni. Zemljišče je bilo na javni dražbi prodano za 142 evrov za kvadratni meter.

Na občini so sicer že pred časom zatrdili, da to ni nizka cena. Marca pa je Komisija za preprečevanje korupcije sporočila, da pri obravnavanih poslih ni zaznala kršitev zakona, je pa zaradi drugih tveganj občini in ministrstvu za finance izdala priporočila.

V četrtek so kriminalisti opravili hišne preiskave. Predlagalo jih je specializirano državno tožilstvo na podlagi treh ovadb zaradi suma kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Dve ovadbi iz leta 2020 sta anonimni, tretjo pa je lani podal vlagatelj v nepremičnine Aco Kabanica, je na današnji novinarski konferenci dejal pravni zastopnik občine Izola, odvetnik Bogomir Horvat.

Prodaja zemljišča v Livadah

Glede obtožb v povezavi s prodajo občinskega zemljišča v Livadah je Horvat dejal, da "je veliko neresnic, izmišljenih dejstev in nepreverjenih okoliščin". Dodal je, da je občina že dve leti pod hudimi pritiski, da bi prodajo razveljavila. Izrazil je zadovoljstvo, ker "bodo organi končno preiskali vse te posle".

Horvat je še zatrdil, da je občina pri izvedbi javne dražbe in sklenitvi posla ravnala zakonito in transparentno, župan pa da se osebno ni vpletal v sestavo pogodbe. Po njegovih besedah je bila obveščenost javnosti o dražbi več kot zadostna.

Glede zasebnega oljčnika na parceli sklada kmetijskih zemljišč pa je Markočič poudaril, da ga ni prodal in da je odstopil od namere, da prekine najemno pogodbo. Po javnem razpisu, ki ga je zaradi nameravane prekinitve pogodbe izvedel javni sklad, je s podjetjem BM21 res sklenil prodajno pogodbo in tudi prejel aro, a jo je leta 2020 vrnil, potem ko je bil razpis razveljavljen zaradi napak pri parcelnih številkah, je zatrdil Markočič.

Ponovljeni razpis

Na ponovljeni razpis se omenjeno podjetje ni prijavilo. Sklad je pozval najemnika Markočiča, da ceno zniža za 30 odstotkov, vendar tega ni storil, ampak zemljišče še naprej obdeluje, ker, kot je dejal danes, "oljke preveč cenim in spoštujem, da bi jih prodajal po ceni, ki so jo nekateri predlagali".

Prodajo občinskega zemljišča je leta 2019 z le dvema glasovoma proti podprl občinski svet. Za prodajo so glasovali tudi tisti občinski svetniki, ki so nato županu očitali negospodarno ravnanje, pogodbo pa je podpisalo sedem občinskih uradnikov, je še opozoril Markočič.

To, da se podpisana pogodba razlikuje od sprejete na občinskem svetu, po mnenju odgovornih ni bistveno. Že v razpisu je bila namreč objavljena spremenjena pogodba. V primerjavi s prvim osnutkom pa je bil na predlog odbora za finance dodan le pogoj, da ima občina pravico do ponovnega odkupa, če kupec v treh letih ne pridobi gradbenega dovoljenja in ne začne obljubljene gradnje javnih površin in stanovanj. S tem se je občina želela zaščititi pred špekulativnim nakupom, je pojasnil župan.

Občina še ni prejela obvestila o pridobitvi gradbenega dovoljenja. Kaže, da bo oktobra lahko zemljišče spet odkupila po isti ceni, kot ga je prodala.