Do sedaj je kandidaturo za župana Kopra napovedalo sedem kandidatov. Foto: BoBo
Do sedaj je kandidaturo za župana Kopra napovedalo sedem kandidatov. Foto: BoBo

Za Medveša je nastopil čas za politiko, ki bo skrbela za vse. Vrsto let namreč spremljajo, kako "se odločitve, ki zadevajo prebivalce Mestne občine Koper, sprejemajo na Verdijevi ulici, za zaprtimi vrati in za peščico". Kot je še pojasnil, Koper ni samo mesto, ampak je tudi podeželje, ob tem pa je potrebno zavedanje, da župan upravlja javne zadeve in da je potreben posluh za vse prebivalce.

Medveš je napovedal, da bodo povrnili avtonomijo krajevnim samoupravam, reorganizirali občinski proračun ter poskrbeli za smotrno in uravnoteženo rabo javnih sredstev. Prav tako bodo Luki Koper zagotovili ekološko in socialno vzdržen razvoj ter se borili za odpravo vseh oblik prekarnih zaposlitev in zaposlitev prek zunanjih izvajalcev.

Na področju prostorske politike je po mnenju županskega kandidata treba poskrbeti za podeželje, ki je predolgo zanemarjeno, v ta namen pa načrtuje tudi vzpostavitev prehranske samooskrbe.

Medveša je v Koper prišel podpret tudi koordinator Levice Luka Mesec. Šestnajst let po njegovem mnenju predstavlja dobo, ko vsaka oblast začne izgubljati stik z resničnostjo, simptom, da zdajšnji župan Boris Popovič ne vidi pravih potreb občanoc, pa so "novoletni okraski, v katere je že oktobra investiral pol milijona evrov".

Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je dodal, da je Popovičeva "Čudolandija" dokaz, da je Koper postal "nekakšna dnevna soba župana oz. njegovega ozkega kroga". Ob tem je ocenil, da se Koper lahko spremeni v občino vseh njenih prebivalcev le z županom, ki občine ne bo jemal kot svojega igrišča. Občinska svetnica Maja Tašner Vatovec pa je poudarila, da je skrajni čas za to, da se naredi konec netransparentnemu delovanju občinske uprave.

Poleg aktualnega župana Popoviča so svojo kandidaturo za župana napovedali še Danijel Sertič (NSi), predsednik lokalnega odbora SD-ja Marijan Križman in samostojna občinska svetnica Olga Franca, ki namerava kandidirati s podporo gibanja Skupaj. Lista Aleša Bržana je za županskega kandidata tudi uradno potrdila samostojnega občinskega svetnika Aleša Bržana, ki je na zadnjih županskih volitvah osvojil drugo mesto. Medtem je svojo kandidaturo že vložil predsednik sveta krajevne skupnosti Za gradom Zlatko Gombar, ki kandidira z listo Dobre države.