Križman pričakuje zmagovit izid. Foto: SD
Križman pričakuje zmagovit izid. Foto: SD


Med ključnimi točkami programa je nekdanji poslanec Marijan Križman na novinarski konferenci izpostavil skrb za ranljivejše družbene skupine, gradnjo varovanih stanovanj in povečanje pomoči pri samooskrbi ter sprejetje občinskega prostorskega načrta, "da bodo vsi vedeli, kaj se bo v tej občini gradilo in kje se bo gradilo".

Županski kandidat je poudaril še skrb za prebivalstvo podeželja, revitalizacijo starega mestnega jedra Kopra z nižjimi cenami najemnin in obnovo osnovne infrastrukture, soodločanje občanov o proračunu prek instrumenta participativnega proračuna, namenjanje več denarja humanitarnim društvom in organizacijam ter enakomerno podporo vsem lokalnim športnikom in športnim klubom.

Ne nazadnje je za Križmana pomembno tudi ponovno omogočiti demokratične razprave, ustvariti primerne možnosti za razvoj obrtništva in podjetništva ter zmanjšanje ladijskega hrupa in emisij iz koprskega pristanišča.

Na kandidatni listi za občinski svet bo 24 kandidatov, od tega 13 žensk. Križman je ob tem povedal, da imajo "izkušene in mlade ljudi, s katerimi smo pripravljeni realizirati svoj program".

Križman na novembrskih volitvah pričakuje "zmagovit" rezultat oz. takšno število občinskih svetnikov, "da se bosta v občinskem svetu Mestne občine Koper vzpostavila demokracija in odločanje s pogovorom, ne s tipkalnim orkestrom". Je pa županski kandidat priznal, da je bilo težko najti kandidate, saj "se niso ljudje pripravljeni izpostaviti pod takimi pogoji, kot vladajo v Mestni občini Koper za časa volilne kampanje".

Glede morebitnega sodelovanja z drugimi opozicijskimi strankami in županskimi kandidati je Križman povedal, da za sodelovanje v predvolilnem času ni bilo potrebnega soglasja, vendar nameravajo z njimi ustvariti neke vrste simbiozo. Pri tem se bodo skušali dogovoriti o merilih vedenja in iskanja rešitev ter podpreti skupnega kandidata v drugem krogu.

Križman je dodal, da se nameravajo srečati tudi z nekdanjim sodelavcem župana Borisa Popoviča Gašparjem Gašparjem Mišičem, ki se v javnosti omenja kot možni županski kandidat, čeprav dvomijo o iskrenosti namenov tovrstne kandidature.

Županskih kandidatov bo v Kopru verjetno več, uradno pa je svojo kandidaturo poleg zdajšnjega župana Borisa Popoviča napovedal še kandidat NSi-ja Danijel Sertič.