V zadnjem letu dni je to že tretji primer tovrstnega najemanja odvetniških storitev, opozarjajo na KPK-ju. Foto: BoBo
V zadnjem letu dni je to že tretji primer tovrstnega najemanja odvetniških storitev, opozarjajo na KPK-ju. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz KPK-ja, je Komljanec v letu 2019 za zastopanje v postopku, ki ga je komisija uvedla zoper njega (in ga ustavila letos), kot posameznik pooblastil odvetniško družbo, ki je v istem času opravljala storitve za ZD Izola. "Tovrstno najemanje odvetniške družbe predstavlja tveganje za nastanek nasprotja interesov, s čimer je direktor zavoda ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo poslovodne osebe in kršil integriteto," so opozorili na KPK-ju.

Ob tem so poudarili, da so lahko interesi subjekta javnega sektorja (javni interes) in njegovega predstojnika (zasebni interes) različni. "Zato se v situacijah, ko odgovorne osebe za zastopanje v zadevah, ki zadevajo izvajanje njihove službe (npr. odškodninski zahtevki v povezavi z opravljanjem službe, kazenske ovadbe v povezavi z zlorabo položaja ali pravic v službi, zastopanje pred različnimi nadzornimi organi ...), pooblastijo odvetnike, ki že zastopajo ta subjekt javnega sektorja, ustvarjajo korupcijska tveganja oziroma tveganja za nastanek nasprotja interesov," opozarjajo na KPK-ju in dodajajo, da so na to, da so takšna ravnanja nedovoljena in v nasprotju s pričakovano integriteto funkcije, opredelili že leta 2012 v sistemskem načelnem mnenju.

Ugotovitve komisije glede direktorja ZD-ja Izola je potrdilo tudi upravno sodišče, so še navedli na KPK-ju, saj je oktobra s sodbo "v celoti zavrnilo tožbo obravnavane osebe, ki je ugotovitve izpodbijala".

Dodano ob 12.28

Komljanec: Ko sem šel na zaslišanje, se mi je zdelo edino pravilno, da nas zastopa ista odvetnica, ki pozna primer

Komljanec je v odzivu za STA spomnil, da je bilo pred zadnjimi lokalnimi volitvami, ko je sam kandidiral za izolskega župana, več kot deset prijav na KPK v povezavi s poslovanjem zdravstvenega doma. Vse prijave je vložila dolgoletna uslužbenka ZD-ja Izola, ki ji je komisija podelila status prikritega prijavitelja, sicer pa niti ena prijava ni dobila epiloga v obliki končnega mnenja, je zatrdil.

Konkretni očitki protikorupcijske komisije pa se nanašajo na to, da je dve zadevi, ki izhajata iz obdobja, preden je sam postal direktor, obravnavala odvetnica Klementina Fincinger: "Ko sem šel kot odgovorna oseba na zaslišanje, se mi je zdelo edino pravilno, logično, da nas zastopa ista odvetnica, ki pozna primer."

Pristojni po trditvah Komljanca pri tem niso ugotovili nepravilnosti niti ni nastal konflikt interesov. KPK kljub temu zastopa stališče, da bi moral preventivno poskrbeti za to, da ne bi imel iste odvetnice v isti zadevi, "kar se meni osebno zdi nelogično in neracionalno". Kljub temu bo direktor ZD-ja Izola, kot je zatrdil, odločbo KPK-ja upošteval in spoštoval.

Evgenij Komljanec. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Evgenij Komljanec. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Ker je to v zadnjem letu dni že tretji primer tovrstnega najemanja odvetniških storitev, je komisija znova opozorila "vse funkcionarje, poslovodne osebe in druge uradne osebe, da so takšne prakse nedopustne", so še opozorili v sporočilu za javnost.

Postopek proti Komljancu je KPK uvedel na podlagi prijav, ki jih je prejel v letih 2017 in 2018, nato pa del ugotovitev odstopil organom pregona. Ker je od preiskovanih dogodkov minilo že več kot pet let oz. ker je KPK preiskavo odstopil drugim organom, so postopek proti njemu letos ustavili.

Koprski policisti pa so lani sporočili, da so s kriminalistično preiskavo ugotovili, da je osumljeni direktor javnega zdravstvenega zavoda v letu 2011 del dodeljenih javnih sredstev uporabil v nasprotju z nameni, za katere so bila dodeljena zavodu. Kot so ugotovili policisti, je Komljanec želel, da mu sodelavec vrne denar, a ker ga ta ni imel, mu ga je "priskrbel" Komljanec. To naj bi storil tako, da mu je neupravičeno odobril izplačilo odpravnine, ki je bila približno 7000 evrov višja od zakonite, so lani po poročanju Radia Koper navedli koprski policisti.