Odvetnik pojasnjuje, da je ZD Izola doslej posredoval dokumentacijo vsem, ki imajo za to ustrezno zakonsko podlago. Foto: MMC RTV SLO
Odvetnik pojasnjuje, da je ZD Izola doslej posredoval dokumentacijo vsem, ki imajo za to ustrezno zakonsko podlago. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje
Na ministrstvu so pojasnili, da 76. člen zakona o zdravstveni dejavnosti za zagotovitev strokovnosti dela zdravstvenih delavcev oz. zavodov predvideva tudi upravni nadzor, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Odvetnik Janez Tekavc, ki zastopa ZD Izola, zagotavlja, da bo zdravstveni dom celotno zahtevano dokumentacijo nemudoma poslal na elektronski naslov ministrstva in članice komisije, če bo upravno sodišče tako odločilo. Do odločitve sodišča pa dokumentacije ministrstvu ne nameravajo posredovati.

"Marušič ni navedel, kaj je predmet nadzora"
Tekavc je pojasnil, da minister za zdravje Dorjan Marušič v prvem sklepu o upravnem nadzoru ni navedel, kaj je predmet nadzora, niti ni določil, katero dokumentacijo naj komisija pregleda.

Komisija je tako zdravstvenemu domu naknadno posredovala dopis, v katerem "je v 18 alinejah navedla zelo obsežen seznam poslovne dokumentacije in veljavnih splošnih aktov, za katero zahteva, da se pošlje po elektronski pošti".

Odvetnik pojasnjuje, da je ZD Izola doslej posredoval dokumentacijo vsem, ki imajo za to ustrezno zakonsko podlago. Meni pa, da obstaja dvom, "ali lahko ministrstvo za zdravje opravlja pregled poslovne dokumentacije, sploh pa, ali lahko članice komisije kar same izbirajo, kaj bo predmet pregleda".

Sodišče ima sedem dni časa za odločitev o zahtevi
Na Upravnem sodišču v Ljubljani so potrdili, da so prejeli tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe, ki jo je vložila tožeča stranka Zdravstveni zavod Izola.

"Tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe je sodišče poslalo krajevno pristojnemu oddelku Upravnega sodišča v Novi Gorici. Glede odločanja o zahtevi o začasni odredbi ima sodišče določen sedemdnevni rok za odločitev," je pojasnila predsednica sodišča Jasna Šegan. Dodala je, da še ni mogoče povedati, v kolikem času bo sodišče odločilo o tožbi, saj so vlogo šele prejeli.

Ministrstvo: ZD nas ni obvestil o zahtevi
Na ministrstvu za zdravje pa so pojasnili, da jih ZD Izola ni obvestil o njihovi vlogi na upravno sodišče in tudi o odgovoru na njihovo zahtevo po posredovanju dokumentacije ne. Zdravstveni dom ima sicer do petka čas, da odgovori na zahtevo ministrstva.

Na ministrstvu so povedali, da 76. člen zakona o zdravstveni dejavnosti za zagotovitev strokovnosti dela zdravstvenih delavcev oz. zavodov predvideva tudi upravni nadzor, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje. 80. člen zakona pa določa, da nadzor nad zakonitostjo dela zdravstvenega zavoda lahko ministrstvo izvaja med drugim tudi po lastni presoji.

"ZD mora omogočiti opravljanje nadzora"
Dodali so, da lahko komisija, ki opravlja upravni nadzor, skladno s pravilnikom o upravnem nadzoru v zdravstvu, pregleduje dokumentacijo izvajalca, opravlja razgovore s posameznimi delavci, z direktorjem oz. zasebnim zdravstvenim delavcem in s predlagatelji ter izvaja druga nadzorna dejanja.

"Že zakon v drugem odstavku 76. člena določa, da mora zdravstveni zavod omogočiti opravljanje nadzora, prav tako je omenjeno še natančneje opredeljeno v pravilniku, ki v 8. členu določa, da ima komisija pravico, da opravi nadzorna dejanja v prostorih izvajalca, tudi brez vnaprejšnje napovedi, ter da mora izvajalec sodelovati s člani komisije in jim zagotoviti dostop v prostore ter omogočiti pregled zahtevane dokumentacije in nemoteno delo komisije," so dejali.

Marušič nadzor odredil pretekli teden
Minister za zdravje je upravni nadzor v izolskem zdravstvenem domu odredil 7. januarja, potem ko so mediji razkrili, da je vršilka dolžnosti direktorice zavoda Gordana Živčec Kalan zastavila 150.000 evrov sredstev zavoda kot poroštvo za posojilo podjetju Mabra inženiring.