Sredi zaliva je že več kot mesec dni zasidrana ladja s posadko, ki čaka dovoljenja za odvoz tovora iz pristanišča. Foto: Radio Koper
Sredi zaliva je že več kot mesec dni zasidrana ladja s posadko, ki čaka dovoljenja za odvoz tovora iz pristanišča. Foto: Radio Koper

Ladja Mira je v Koprskem zalivu zasidrana od desetega oktobra. Iz pristanišča bi morala odpeljati živali, ki jih je kupec kupil na Madžarskem, a od izraelskih oblasti, kamor je bil tovor namenjen, ni dobil uvoznih dovoljenj, pravi agent Zlatan Čok. "Tu mu je ostala pošiljka 220 glav živine, goveda, ki je ni mogel odpeljati. Do zdaj mu ni uspelo pridobiti dovoljenj. Zato se je odločil, da bo živali s tovornjaki odpeljal v Romunijo, a tudi za to potrebuje dovoljenja veterinarske uprave."

Čok upa, da ne bo treba urediti dokumentacije povsem na novo. "Gre za žive živali, čas je izjemno pomemben, to smo jim tudi že povedali." V tem času so živali v hlevih koprskega pristanišča. Ti hlevi so namenjeni za tranzitni promet, ne za dolgo hlevljenje.

Posadka je medtem na ladji. "Del posadke se je moral zamenjati, nekaj je bilo bolnih, ladjar čaka tudi nekaj rezervnih delov." Čok opaža, da je svetovni trg prevoza živali na psu, "zaradi težav v Libanonu, Siriji, Maroku, Alžiriji, povsod so težave, ne kupujejo živine. Ampak to se bo moralo spremeniti, saj bodo sicer ljudje lačni."

Kupec je imel do zdaj že okoli 50.000 evrov stroškov. V najslabšem primeru bo dvignil roke od tovora, ki bi v tem primeru ostal v Kopru.