Izvir Hublja. Foto: MMC RTV SLO/Jan Skočaj
Izvir Hublja. Foto: MMC RTV SLO/Jan Skočaj

Trije rezervoarji pri vodarni Hubelj so že napolnjeni z vodo in bodo po prejetju rezultatov o ustreznosti vode priključeni na vodovodni sistem.

Vodarna bo še naprej čistila hubeljsko vodo, distribucija vode pa bo odslej tekla iz vodohrana. To pomeni bistveno bolj ekonomično in ravnovesno delovanje same vodarne, ki je bila prej ob potrošnih konicah maksimalno obremenjena, so pojasnili na občini.

Zaloga pitne vode v treh rezervoarjih, vsak od njih lahko hrani po 1000 kubičnih metrov, je po besedah občine dobro zagotovilo, da vode ne bo zmanjkalo. 3000 kubičnih metrov zadošča za osem ur maksimalne porabe oz. za nekako pol dneva povprečne porabe, kar je dovolj časa za odpravo morebitnih okvar ali za servisna dela v vodarni, so pojasnili.

Vrednost naložbe je skoraj 6,4 milijona evrov, sofinanciranje iz kohezijskega sklada je predvideno v vrednosti nekaj več kot treh milijonov evrov, sofinanciranje iz državnega proračuna pa v znesku nekaj nad pol milijona evrov. Delež Občine Ajdovščina bo predvidoma znašal 2,8 milijona evrov. Končne vrednosti bodo zaradi načina izračunavanja obsega sofinanciranja znane po koncu projekta.

V Podkraju bodo junija in julija sočasno z gradbenimi deli potekale tudi arheološke raziskave in izkopi, opravljal jih bo Center za preventivne arheološke raziskave Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Zaradi tega bi se lahko konec podkrajskega dela projekta nekoliko zamaknil, vendar ne več kot za mesec ali dva, so še pojasnili na občini.