Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Kot so v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zapisali na svoji spletni strani, je aviarna influenca, znana kot ptičja gripa, zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi toplotno neobdelanimi proizvodi. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Človek lahko širi virus s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. Ni pa podtip H5N8 nevaren za ljudi.

Ptičja gripa dosegla tudi Slovenijo, okužen je bil labod, ki je poginil v Piranu

V upravi rejce pozivajo, naj dosledno izvajajo predpisane biovarnostne ukrepe, ki so temelj za preprečevanje vnosa bolezni v rejo. Pomembno je tudi, da rejci pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in ob kakršnih koli morebitnih spremembah, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v vedenju živali, nemudoma o tem obvestijo veterinarja, so navedli.

Ta teden je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije rejce opozorila, da so pojav aviarne influence našli tudi na Hrvaškem. Odkrili so jo na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski. Predvidevajo, da gre za visoko patogeni podtip H5N8, ki se od oktobra pojavlja v Evropi. Bolezen je bila do zdaj potrjena pri perutnini oziroma pticah v ujetništvu na Nizozemskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem, v Franciji in na Švedskem.