Vojaška helikopterska enota med drugim izvaja nujno medicinsko pomoč. Foto:
Vojaška helikopterska enota med drugim izvaja nujno medicinsko pomoč. Foto:

Ploščad za vzletanje in pristajanje helikopterjev je na svojem zemljišču v Ajdovščini zgradilo ministrstvo za obrambo. Vzletišče bo vstopna točka za reševanje s helikopterjem za velik del Severnoprimorske regije, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe. Prav tako bo koristil gasilcem pri gašenju gozdnih požarov s helikopterji, Zdravstvenemu domu Ajdovščina pa za nujne prevoze bolnikov v UKC Ljubljana.

Helikopterska nujna medicinska pomoč je ključna, ko gre za sistem zaščite in reševanja. V lanskem letu smo imeli 654 prevozov, v katerih smo prepeljali preko 670 poškodovanih. Seveda vmes opravljamo tudi druge naloge, kot je gašenje požarov. Zelo pomembno se mi zdi, da skozi helikoptersko nujno medicinsko pomoč rešujemo tudi otroke.

Obrambni minister Karl Erjavec

"Helikopterska nujna medicinska pomoč je ključna, ko gre za sistem zaščite in reševanja. Lani smo imeli 654 prevozov, v katerih smo prepeljali prek 670 poškodovanih. Seveda vmes opravljamo tudi druge naloge, kot je gašenje požarov. Zelo pomembno se mi zdi, da skozi helikoptersko nujno medicinsko pomoč rešujemo tudi otroke," je v nagovoru dejal obrambni minister Karl Erjavec.

Heliport je umeščen v Logistični center Ajdovščina, na območje športnega letališča in v bližino regijskega skladišča Civilne zaščite. Tako bo v primeru izrednih razmer vzletišče pomembno tudi za oskrbo z opremo, ki se hrani v tamkajšnjem regijskem skladišču.

Vrednost projekta je 260.000 evrov

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak in ajdovski župan Tadej Beočanin sta pismo o nameri za izgradnjo vzletišča podpisala sredi lanskega februarja. Nato so na ministrstvu pripravili razpis, na katerega se je prijavilo sedem ponudnikov in med njimi so izbrali domače podjetje Stopar PGM.

Vrednost projekta je 260.000 evrov z vključenim DDV, gradnja vzletišča je bila končana pred koncem lanskega leta.

Vojaški helikopter Slovenske vojske (SV). Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska
Vojaški helikopter Slovenske vojske (SV). Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska

Predstavili so tudi še eno pomembno pridobitev, saj je ajdovska ekipa Gorske reševalne službe Tolmin že konec leta od Uprave RS za zaščito in reševanje dobila nov terenski avtomobil, opremljen posebej za reševanje v gorah. Ekipa na leto opravi tudi do 25 intervencij (v letu 2018 jih je 19), kar je več od slovenskega povprečja. To je prvi nov in primerno opremljen terenec za ekipo, županov sprejem ob dnevu Civilne zaščite pa je bila priložnost, da ga tudi predstavijo javnosti.

Nova helikopterska ploščad v Ajdovščini