Foto: Alan Radin
Foto: Alan Radin

Poslušalci, gledalci in bralci primorskih medijev so v izboru med desetimi mesečnimi zmagovalci namenili največ glasov Nevenki Mlinar, ki se je lani prva podpisala pod poziv državi k odgovornemu pristopu do okoljske problematike v srednji Soški dolini.

Večletno delo v ambulanti v Desklah, kjer ima večina od 1700 pacientov priznano poklicno bolezen zaradi azbesta, okoli 400 odkritih rakavih bolnikov, številni primeri mezotelioma, je bilo za Nevenko Mlinar dovolj za ugotovitev, da zdravega okolja v srednji Soški dolini ni.

Poziv, naj bo pri okoljski zakonodaji ključno načelo previdnosti in naj bodo tako za sežig kot za sosežig dovoljene meje emisij enake, je bil zaradi skoraj 600 podpisov zdravnikov iz vse države odmeven, a sprememb še ni. Ustanovila se je komisija strokovnjakov, ki pa se je sešla le enkrat.

Vse je v meri zakonov, so v Soški dolini slišali mnogokrat in prav to je, pravi tudi Mlinarjeva, narobe. In boj za zdravje se bo nadaljeval, napoveduje.

Prireditve za 16. izbor osebnosti Primorske letos razumljivo ni bilo. Foto: Alan Radin
Prireditve za 16. izbor osebnosti Primorske letos razumljivo ni bilo. Foto: Alan Radin

V izboru osebnosti Primorske pa so mediji poudarili tudi različne poklice in dosežke v marcu in aprilu, ko so posamezniki v prvem valu epidemije izstopali z delom in srčnostjo.