Larisa Štoka. Foto: Radio Koper
Larisa Štoka. Foto: Radio Koper

Letošnja jubilejna nagrajenka je predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. Osnovnošolska učiteljica iz Kopra je na začetku oktobra postala obraz humanitarne akcije za Krisa. Čeprav je društvo še mlado in majhno, se je kmalu po objavi prvega poziva na družbenem omrežju znašlo sredi velike zgodbe, ki je segla tudi prek naših meja. 20-mesečni Kris, ki je povezal Slovenijo, se zdravi v Združenih državah Amerike. Denarja za najdražje zdravilo v zgodovini doslej pa se je s pomočjo donacij posameznikov in velikih podjetij nabralo toliko, da bo društvo lahko pomagalo tudi številnim drugim otrokom z redkimi boleznimi.

Larisa Štoka je povedala: "Hvala vsem, ki v Palčico Pomagalčico zaupajo, hvala vsem, ki so kakor koli naši dobrodelni škratki, ki podarjajo iskrenost in upanje in pomagajo ustvarjati pravljico, ki je postala resnična. Naziv daje moč, moč za naprej, ki jo moramo zbrati, saj nam je v roke ponujeno življenje otrok. Naši prvi cilji so bili risati nasmehe na obrazih otrok različnih ranljivih skupin predvsem s tega ožjega obalnega območja. Ob zbranem znesku pa bomo lahko risali še večje nasmehe ob morda še težjih življenjskih zgodbah. Nikoli si nisem predstavljala, da bomo imeli lahko akcije, ki smo jih zdaj poimenovali kar "Podari življenje". Starši nam zaupajo življenje svojega otroka, otroci so najbolj dragoceno darilo življenja in lepo je, da lahko tudi pri tem pomagamo."

Na slovesni podelitvi je zmagovalka iz rok lanske prejemnice nagrade osebnost Primorske Patricije Lovišček prejela zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Za dobro razpoloženje so poskrbeli Lean Kozlar Luigis s skupino, Anika Horvat in istrska kantavtorica Elis Lovrić. Voditelji prireditve so bili tokrat kar trije: novinarki in voditeljici TV Koper Karin Sabadin sta delala družbo, malce pa tudi ponagajala Jari Jarc in Matej Nadlišek s slovenskega programa Radia Trst A.

Za laskavi naslov osebnosti Primorske 2019 so se potegovali: Irena Mihelj, Ivan Tavčar, Pavel Čuk, Boris Cibic, Milan Rakovac, David Davidović, Darko Zonjič, Mihael Tomše, Gregor Božič, Larisa Štoka, Matjaž Gergeta in Dušan Kalc.

Posnetek prireditve si bodo gledalci lahko ogledali na Televiziji Koper v ponedeljek, 13. januarja 2020, ob 22.30.