Tudi v maju in juniju, ko so odprli Škocjanske jame za turistični obisk, je bilo gostov malo. Foto: Borut Lozej
Tudi v maju in juniju, ko so odprli Škocjanske jame za turistični obisk, je bilo gostov malo. Foto: Borut Lozej

Vodstvo Parka Škocjanske jame je zaradi finančne stiske moralo odpustiti štiri delavce. Lani so imeli okoli štiri milijone evrov prihodkov, letos nimajo niti za preživetje. Če so lani imeli čez poletje povprečno okoli 1500 obiskovalcev, jih imajo letos le do 150.

"V zadnjih štirih mesecih je dejansko v lanskem letu bilo 62 tisoč obiskovalcev, v letošnjem letu pa v istem obdobju 4800. To je že neka številka, ki nam pove, da bo izpad ogromen," pravi direktor Stojan Ščuka.

Škocjanske jame večino denarja zaslužijo s turistično dejavnostjo in evropskimi projekti, iz državnega proračuna dobijo 11 odstotkov vseh sredstev. "Močno nas skrbi, kaj bo, poprijeli smo za različna dela in upamo, da nam v prihodnje uspe obdržati to, kar nam je ostalo v zavodu," dodaja sindikalni zaupnik Borut Lozej.

Od pristojnega ministrstva za okolje smo na vprašanja dobili pisni odgovor, da bodo iz državnega proračuna ob rebalansu zagotovili denar, ki je nujno potreben za obstoj parka. Vodstvo Škocjanskih jam pa da je že samo sprejelo vse potrebne ukrepe pri reševanju javnega zavoda.

Odpuščanje v Škocjanskih jamah