Na prepoved tranzita po lokalnih cestah, ki vodijo proti hrvaški meji, bodo turiste opozarjale vertikalne table, ki jih bodo povsod postavili v prihodnjih dneh. A to ne bo vse, pojasnjuje Rok Humar s piranske občinske uprave.

Mejni prehod Dragonja. Foto: BoBo
Mejni prehod Dragonja. Foto: BoBo

"Vse ponudnike navigacijskih sistemov bomo pozvali, da svojih voznikov ne preusmerjajo na naše lokalne ceste, ko so na državnih cestah Dragonja–Koper oziroma Sečovlje–Valeta zastoji."
Po lokalnih cestah, ki se priključujejo na omenjeni državni cesti, bodo lahko vozili vozniki s stalnim in začasnim prebivališčem, tisti, ki imajo na območju izhodišče ali cilj, prevozniki za podjetja s sedežem v občini. Za nadzor bodo zadolženi občinski redarji, ki bodo na začetku le obveščali.

"Pri tem bodo razumevajoči do tistih, ki imajo cilj na drugi strani meje in dnevno uporabljajo naše lokalne ceste za prehod v službo oziroma za vožnjo v službo."

Podobne težave imajo tudi v koprski občini, kjer skozi vasi prav tako vodi več lokalnih cest proti hrvaški meji. Predsednik Krajevne skupnosti Šmarje Goran Malenič poudarja, da je stanje nevzdržno. "Tujci sploh ne upoštevajo signalizacije, da je cesta samo za lokalni promet, prav tako ne table za omejitev hitrosti, tonažo … Tako da grejo z barkami, avtobusi, kamperji in se zagozdijo. In mi jih potem rešujemo."

Na piranski občini pričakujejo, da se bodo z ukrepom izboljšale prometna varnost, pretočnost, a tudi kakovost življenja prebivalcev. Kako uspešni so bili, bodo preverili po koncu turistične sezone.