Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

To je bila ena najslabših sezon v zadnjih dveh desetletjih, je povedal družbe Soline Klavdij Godnič. Začetek je sicer bil obetaven, saj so sol začeli pobirati že 20. junija, a se je nato vreme zarotilo proti njim.

"Običajno pridelamo tam nekje med 1000 in 1500 ton jedilne soli, skupaj pa nekje približno 2000 ton. Letos je imamo v skladiščih šele 220 ton," je izjavil Godnič.

Še enkrat toliko se je suši na tako imenovanih pjacalih, vendar skupna proizvodnja ne bo dosegla niti 500 ton ali petine načrtovane. "Cel julij nam je nagajal dež. Zdaj na koncu pa nas je usekal s 450 milimetri dežja v dveh dneh in smo morali predčasno zaključiti sezono. Današnje vreme je idealno za solinarstvo, ampak s padavinami, ki smo jih dobili, pa smo žal morali zaključiti," je pojasnil vodja pridelave soli Diego Lazar.

Na srečo so je dovolj pridelali lani. Posledično upajo, da je na policah do prihodnjega leta ne bo zmanjkalo. Kljub temu pa se tradicionalni pridelavi soli, edini tovrstni na Jadranu, ne pišejo dobri časi. "Količine soli se iz leta v leto zmanjšujejo in to ni naključje. Število polj je enako. Ljudje se enako trudijo. Dejstvo je, da podnebne spremembe vplivajo, da so pogoji za pridelavo soli čedalje težji," je še dejal Godnič.

"To delo moramo opravljati s srcem, ne toliko gledati na finance. Ampak žal so finance na prvem mestu in zato je tako malo solinarjev, ki to delajo s srcem," je sklenil solinar Lazar.

In tako je ogrožena tudi tisočletna tradicija solinarstva pri nas. Vremenski ekstremi bodo namreč po napovedih strokovnjakov vse bolj pogosti.

Soli ne bodo več pobirali