Marušič je profesorjem vročil odpovedi ob začetku novega študijskega leta, češ da ne morejo biti hkrati zaposleni na novoustanovljenem raziskovalnem središču in univerzi. Foto: BoBo
Marušič je profesorjem vročil odpovedi ob začetku novega študijskega leta, češ da ne morejo biti hkrati zaposleni na novoustanovljenem raziskovalnem središču in univerzi. Foto: BoBo
Odredba
Sodišče je pritrdilo odpuščenim profesorjem. Foto: BoBo
Marušič mora odpuščenim profesorjem vrniti službo

Tako je v začasni odredbi razsodilo koprsko delovno sodišče, potem ko so vsi odpuščeni profesorji vložili tožbe in v prihodnjih dneh pričakujejo enak sodni epilog. Sodišče je prisluhnilo navedbam profesorjev, da gre za nezakonito in samovoljno ravnanje univerze in da navedeni razlogi za odpoved "poslovni razlog" in "nesposobnost" niso bili konkretizirani.

Preprečiti samovoljo univerze
"Začasna odredba je potrebna, da se preprečita samovoljno ravnanje univerze in nastanek težko nadomestljive oziroma nenadomestljive škode," piše v obrazložitvi sklepa, ki ga ne zadrži nobena pritožba. Nasprotno: če Marušič odredbe ne bo spoštoval, bo moral za vsakega profesorja dnevno plačati po 5.000 evrov kazni.

Koliko javnega denarja bo šlo za različne "odpovedi"?
Profesorji so zadovoljni, saj se je po njihovem mnenju izkazalo, da so imeli prav, ko so trdili, da pedagoški del njihovega dela nima nobene zveze z ustanovitvijo novega ZRS-ja.

"Zdaj je tudi sodišče potrdilo, da je naše prizadevanje, da rešimo raziskovalno dejavnost v okviru nove znanstvenoraziskovalne institucije, ločena tema od naše pedagoške dejavnosti in da smo upravičeni še naprej delovati na pedagoških programih, ki smo jih oblikovali in razvijali na univerzi," je s prvo zmago zadovoljen Rado Pišot, profesor UP-ja in raziskovalec ZRS-ja, ki ga ob tem skrbi, "koliko javnega denarja za sodne in druge stroške bo še tako stran zmetanega, preden se bodo pristojni končno javno odzvali in ukrepali". "Molk in neodzivanje dajeta takim nezakonitostim dodatno moč."

"Prva lekcija, da se s pravom ne sme manipulirati"
"Sklep sodišča razumemo kot prvi znak, da se na tak način s pravom ne sme manipulirati, prvo znamenje, da so bile serijske odpovedi nezakonite. Očitno je, da je tudi sodišče prepoznalo manipulacijo s terminologijo, ki jo uporablja Marušič. Nesposobnost, poslovni razlogi ... tega se ne da utemeljiti, saj učni programi na fakultetah še naprej tečejo, predmeti, ki smo jih izvajali, so še na urniku," odredbo komentira profesorica Helena Motoh, ki je sicer tudi sindikalna zaupnica, kar pa za UP ni bila ovira, da ji ne bi vročili odpovedi.

Na UP-ju odgovarjajo, da gre za "profesorje, ki se jim je pred kratkim spremenila pogodba o zaposlitvi, pri čemer nihče izmed njih ni izgubil zaposlitve na Univerzi na Primorskem". "Tožbe so pričakovali, njihov odvetnik pa bo, kot napovedujejo, začasne odredbe odpravil z ustreznimi pravnimi sredstvi. Več o danes prejetih tožbah bo UP sporočil po preučitvi dokumentacije."

Marušič je profesorjem vročil odpovedi ob začetku novega študijskega leta, češ da ne morejo biti hkrati zaposleni na novoustanovljenem raziskovalnem središču in univerzi, da skratka ne morejo raziskovati na eni instituciji, predavati pa na drugi, ker bi s tem med drugim kršili konkurenčno klavzulo. Na odpovednih sklepih je sicer pisalo, da jih "mečejo" skozi univerzitetna vrata zaradi nesposobnosti in poslovnih razlogov.

Da je ravnanje univerze sporno, opozarja tudi ministrstvo za izobraževanje, ki je zaskrbljeno za pedagoške procese na UP-ju, zato, so sporočili, bo NAKVIS v Kopru opravil izredni pregled.

Marušič mora odpuščenim profesorjem vrniti službo