Med najbolj obiskana in najlepša kopališča na slovenski obali marsikdo uvršča strunjansko kopališče. Foto: MMC RTV SLO
Med najbolj obiskana in najlepša kopališča na slovenski obali marsikdo uvršča strunjansko kopališče. Foto: MMC RTV SLO

Že več kot pol stoletja ga upravljajo Terme Krka, ki so letos z Okoljem Piran podpisale novo desetletno pogodbo. Po končani turistični sezoni načrtujejo celovito prenovo kopališča. V novo podobo plaže bo družba vložila 350.000 evrov. Do poletja pa bodo končali obnovo hotela Laguna, ki bo v parku dobil tudi manjši bazen.

Strunjansko kopališče bo po novem imelo več travnatih površin, nam je povedala vodja obmorskega centra Term Krka, Silvana Ilić Topić: "Po ureditvi lokalne ceste ob Stjuži je namreč cesta, ki poteka čez plažo, postala odveč. Zato bomo raje razširili travnate površine in preuredili površine za sončenje, da bodo kopalcem omogočale še več udobja in zasebnosti."

Prijaznejši bodo tudi dostopi do morja. Dotrajane betonske platoje ob pomolu bodo nadomestili s površinami, ki se bodo z obale postopoma spuščale proti morju: "Načrt prenove predvideva tudi novo otroško igrišče, novo razsvetljavo, ureditev namakalnega sistema in mediteransko hortikulturno ureditev."

V sezoni, julija in avgusta, kopališče obišče tudi 2000 ljudi na dan. "Kot upravljavci se trudimo, da je plaža, ki je po besedah mnogih eden najlepših kotičkov na obali, vedno urejena in čista. Dokaz, da nam to uspeva, je modra zastava, simbol ekološko neoporečnega in urejenega kopališča."

Terme Krka načrtujejo tudi celovito prenovo celotnega kompleksa Talaso v Strunjanu. Prvoten načrt je ob predstavitvi lani naletel na ostre odzive krajanov. Po usklajevanju je zdaj za odločanje na občinskem svetu pripravljen nov načrt.

Medtem družba prenavlja posamezne dele. Do poletja bodo tako končali obnovo Hotela Laguna. V parku ob hotelu bo tudi manjši bazen. "Ker bo voda v bazenu ogrevana, bo kopanje mogoče še v pozno jesen in zgodaj spomladi," je še povedala Silvana Ilić Topić.

Prenova strunjanske plaže bo jeseni predvidoma trajala tri mesece, zanjo so Terme Krka pridobile vsa potrebna naravovarstvena soglasja.