Država je odstopila od pogodbe za najem objekta za potrebe integracijske hiše na Škofijah. Foto: Edi Mavsar
Država je odstopila od pogodbe za najem objekta za potrebe integracijske hiše na Škofijah. Foto: Edi Mavsar
false
Civilna iniciativa Škofije, ki je predvidenemu prihodu prebežnikov v naselje močno nasprotovala, odločitev Urada za oskrbo in integracijo migrantov pozdravlja. Foto: Edi Mavsar

Na novoustanovljenem Uradu za oskrbo in integracijo migrantov so po julijskem prevzemu objekta na Škofijah sprejeli odločitev, da od najemne pogodbe odstopijo. Pri tem so uveljavili klavzulo trimesečnega odpovednega roka. Med razloge za tako odločitev navajajo stališče lokalne skupnosti, ki je taki ideji nasprotovala.

Spomnimo, da so pogodbo za najem objekta na ministrstvu za notranje zadeve podpisali 13. marca letos, in to dober teden dni po tem, ko je bilo znano odklonilno mnenje tam živečih krajanov. Iz javno dostopne pogodbe o najemu objekta izhaja, da je država za 601 kvadratni meter lastnicama Maji Subotić in Mateji Dežman Brili mesečno obljubila 7.001 evro, pogodbo pa sklenila za obdobje dveh let z možnostjo podaljšanja.

Ministrstvo se je obvezalo tudi, da bo plačalo obratovalne stroške, ki so jih ocenili na 3.000 evrov mesečno. Iz pogodbe še izhaja, da se najemnine in drugi stroški začnejo obračunavati z dnem prevzema. To se je po naših informacijah močno zavleklo. Urad za oskrbo in integracijo migrantov je objekt prevzel 17. julija letos, od takrat naprej pa plačujejo tudi najemnino, ki sicer znaša 6.283 evrov.

Negospodarno trošenje denarja
Civilna iniciativa Škofije, ki je predvidenemu prihodu prebežnikov v naselje močno nasprotovala, odločitev Urada za oskrbo in integracijo migrantov pozdravlja, ne razume pa, zakaj so objekt sploh prevzeli. "Znano je, da je že mesec prej, torej že v juniju, neurje odkrilo streho stavbe. Od takrat naprej je večji del objekta neuporaben, saj razen gasilcev, ki so objekt prekrili s polivinilom, do danes ni še nihče pristopil k popravilu strehe. Prevzeli so torej nekaj, kar sploh ni bilo primerno za bivanje. Sprašujem se, kje je tukaj gospodarnost," pravi vodja civilne iniciative Vlasta Vežnaver.

Z razpletom dogodkov, o katerem pa jih doslej še nihče uradno ni obvestil, so po svoje zadovoljni tudi v Krajevni skupnosti Škofije. "Vse bolj postaja jasno, da je bilo vse skupaj sproženo zato, da bi obračunali s takratnim predsednikom krajevne skupnosti, torej z menoj. Na neki način jim je to tudi uspelo, razočaran sem nad ravnanjem tako države kakor tudi občine," pravi prvi mož Krajevne skupnosti Škofije Edmond Gašpar.

Edi Mavsar, TV Slovenija