"Nismo bedaki," sporočajo udeleženci zborovanja. Foto: BoBo
false
Boštjan Šefic je pojasnil, da je integracijska hiša namenjena tistim, ki še niso sposobni samostojno zaživeti. Foto: BoBo
false
"Nič, kar se tiče beguncev, ni dobro, problemov je, kolikor hočete," je dejal Boris Popović. Foto: BoBo

Država na drugi strani vztraja pri vzpostavitvi integracijske hiše, občina na čelu z županom Popovičem pa se zavzema, da bi jih namestili razpršeno po vseh 22 krajevnih skupnostih. Pri tem je Popovič beguncem in državi ponudil tako finančno kot drugo pomoč. Župan Kopra Boris Popovič je tako kot večina udeležencev nasprotoval nameram države, da bi v naselju Škofije namestila večjo skupino beguncev.

"Nič, kar se tiče beguncev, ni dobro, problemov je, kolikor hočete že v sosednjih Miljah (Italija). Ponoči se ljudje ne morejo sprehajati po ulicah itd., ker imajo velike težave s temi ljudmi. Mi si tega ne želimo," je dejal koprski župan Popovič na zboru. Predlagal je, da bi begunce razpršili po celotnem zaledju Kopra, a nad to idejo na ministrstvu niso navdušeni.

"Integracijska hiša je namenjena tistim, ki v tej začetni fazi niso zmožni in sposobni samostojno zaživeti," je pojasnil sekretar z notranjega ministrstva Boštjan Šefic. Navzočih takšni odgovori seveda niso pomirili.

"Begunci bi prišli k nam zato, ker so ogroženi na svoji zemlji, ampak potem bomo mi ogroženi na svoji zemlji," je dejala krajanka Škofij na shodu.

Žvižgi, piščalke in politični boj
Po dobrih dveh urah, ko so imeli besedo zagovorniki beguncev, je navzočim zavrela kri. Z žvižgi in piščalkami so tako onemogočili, da bi lahko slišali tudi drugače misleče. Dogajanje na Škofijah pa je, to je zdaj že jasno, preraslo v prvovrsten politični boj. Tako je župan Popovič predsednika KS Škofije Edmonda Gašparja že večkrat pozval k odstopu.

"Bom odstopil, ampak takoj za njim, ulica me ne more odstaviti, ker me je izvolil legitimni svet krajevne skupnosti, ta me lahko tudi razreši," je Popoviču odgovoril predsednik Gašpar.

Kakšen bo razvoj dogodkov, je težko napovedati, saj država obljublja nadaljnje pogovore.