Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Določene odseke občinskih cest želijo tudi v koprski občini izvzeti iz sistema vodenja tranzitnega prometa, pojasnjuje Andrej Erzetič, ki skrbi za digitalni razvoj.

"Občina ima takšen položaj, da ima veliko tranzitnega prometa, sploh ker se poskušajo vozniki izogibati plačilu vinjete ali pa gneči na avtocesti. Navigacije jih peljejo po stranskih cestah, ki kdaj niso niti prav kategorizirane, zato nastajajo zastoji," pravi Erzetič.

Ker je izločitev posameznih cest iz aplikacij za navigacijo največji ponudnik storitev zavrnil, so se obrnili na nacionalni center za upravljanje prometa, ki posreduje podatke o stanju na cestah podjetjem.

Za pridobitev podatkov v takšni obliki, kot jo sprejemajo ponudniki navigacijskih storitev, bodo morali občinske ceste, prometne znake in oznake na cestišču znova posneti. Občina bo zato poiskala izvajalca, ki bo posnel 400 kilometrov občinskih cest. "Na osnovi tega posnetka bomo zdajšnje podatke uskladili in jih posredovali prek nacionalnega centra za upravljanje prometa do ponudnikov navigacij."

Snemanje bo trajalo 45 dni, želja je, da bi se začelo čim prej. "Zato ker je svetloba drugačna, saj se s tem posnetkom pregleduje tudi obrabljenost ceste, posnetki pa so v primeru dežja slabši," pojasnjuje Erzetič. Videosnemanje bo stalo 150 tisoč evrov, najprej pa morajo objaviti razpis za izvajalca snemanja.