Boris Popovič je prepričan, da je pri štetju glasov prihajalo do nepravilnosti. Foto: Dani Modrej
Boris Popovič je prepričan, da je pri štetju glasov prihajalo do nepravilnosti. Foto: Dani Modrej

Pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo bistvenih napak, je presodilo sodišče. Vnovičnega štetja glasov zakon niti ne predvideva. Enemu volilcu ‒ invalidu je bila na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, a to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid, je še poročala novinarka Radia Koper Tjaša Škamperle.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je dejal, da je sodišče sicer ugotovilo, da so kršitve pri izvedbi volitev bile, a da niso uspeli v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev. Upravno sodišče je zato presodilo, da pritožba ni utemeljena, zato jo je sprejelo brez glavne obravnave.

Upravno sodišče zavrnilo Popoviča

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper. V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov. "Sodbo bomo še podrobno preučili, nakar bo s strani Popoviča sprejeta nadaljnja odločitev," je ob napovedal Matoz. Popovič je sicer na sredinem srečanju v Centru Obilja v Kopru novinarjem dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Aleš Bržan je dejal, da ga veseli, da bodo sedaj lahko neobremenjeno začeli izvajati svoj program. Foto: BoBo
Aleš Bržan je dejal, da ga veseli, da bodo sedaj lahko neobremenjeno začeli izvajati svoj program. Foto: BoBo

Bržan: Zame so se volitve končale decembra
Koprski župan Aleš Bržan je v odzivu dejal, da je pričakoval, da bo sodišče "potrdilo jasno izraženo voljo ljudstva in zavrnilo povsem nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca". Konec postopka pa vidi kot začetek nemotenega delovanja svoje ekipe.

"Ekipa, ki je bila zaenkrat na čakanju, je že pripravljena, občinski proračun je v veliki meri tudi pripravljen in čas je, da začnemo svoj program izvajati," je poudaril. Dodal je, da je dela veliko, izzivov tudi ne bo manjkalo, "ampak nenazadnje smo tukaj zato, da izboljšamo kakovost bivanja v občini, razumno razvijamo tako mesto kot podeželje in da skupaj skrbimo za dobro prihodnost naše lokalne skupnosti," je še dejal Bržan in dodal, da so se zanj volitve zaključile decembra

Aleš Bržan je volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pri izvedbi glasovanja na domu, na katerega se je med drugim sklicevala Popovičeva pritožba, sodišče ni ugotovilo kršitev. Upravno sodišče je dva meseca po drugem krogu zaključilo županske volitve v Mestni občini Koper.

Sodišče zavrnilo Popovičevo pritožbo