Letos bodo opravili preveritev lokacije, nato pa izvedli natečaj za projekt, je na slovesnem dogodku v Izoli pojasnil minister za solidarno prihodnost. Foto: BoBo/Tomaž Primožič FPA
Letos bodo opravili preveritev lokacije, nato pa izvedli natečaj za projekt, je na slovesnem dogodku v Izoli pojasnil minister za solidarno prihodnost. Foto: BoBo/Tomaž Primožič FPA

Novi dom starejših občanov v Izoli bo stal na zdaj nepozidanem občinskem zemljišču ob drevoredu, med nakupovalnim centrom in inštitutom Innorenew. Lokacijo je med tremi, ki jih je ponudila občina, izbralo ministrstvo. Izolski župan Milan Bogatič in direktorica doma upokojencev Romina Zajc sta zadovoljna z izbiro. Poudarila sta, da je dovolj blizu središča mesta, predvsem pa na ravnini, tako da je starejšim dostopna. Vrednost projekta okvirno ocenjujejo na 20 milijonov evrov, vendar poudarjajo, da bo cena znana šele po razpisu.

V obstoječi neprimerni in zelo dotrajani stavbi bi lahko zdržali kvečjemu še nekaj let, je dejala direktorica Zajc. Zdaj ima Dom upokojencev Izola 196 stanovalcev, sprejme pa jih lahko 205. Koliko jih bodo lahko sprejeli v novo zgradbo, po njenih besedah še ni dokončno določeno. Župan pa je dejal, da glede na nove standarde očitno ne bodo mogli preseliti vseh. Pred selitvijo bodo postopno zmanjševali nove sprejeme, je pojasnila Zajc.

V stari stavbi bi lahko uredili neprofitna ali oskrbovana stanovanja

O usodi stavbe, v kateri je dom starejših zdaj, se na ministrstvu še odločajo. Kot je dejal minister Simon Maljevac, je ena od možnosti preureditev v javna neprofitna ali oskrbovana stanovanja. Župan Bogatič se je strinjal, da bi bilo to koristno za lokalno skupnost. Pogovori med občino in ministrstvom so trajali skoraj eno leto. Maljevac je dejal, da je po lanskem obisku izolskega doma starejših zelo hitro ugotovil, da je to dom, ki je v najslabšem stanju v državi, zato je potrebno takojšnje ukrepanje.

Minister je izrazil prepričanje, da lahko zagotovi izvedbo projekta v napovedanih rokih. Ob pripombi, da so v Postojni že pred leti podpisali pismo o nameri, a se ni zgodilo nič, pa je zatrdil, da so v Izoli razmere drugačne, ker za projektom stoji konkretna ekipa. V Postojni je težava nastala, ker občina ni sprejela podrobnega prostorskega načrta. V Izoli je treba takšen načrt le malo spremeniti, kar občina namerava storiti čim prej, je zatrdil župan Bogatič.