Izola. Foto: BoBo
Izola. Foto: BoBo

Pristojne službe so za onesnaženje izvedele takoj po božičnih praznikih. Naftni madeži so bili takrat že po vsem zalivu, spremljal pa jih je tudi neprijeten vonj. Po dveh dneh se je izkazalo, da za onesnaženje nista kriva ne bencinska črpalka ne izlitje s plovila, ampak pa meteorni izpust v marini.

K odkritju je pripomogel tudi dež, ki je nafto iz zemljine izpral v morje. Direktor Hotela Delfin, Miloš Milivojevič: "Med skupnim pregledom meteornih vod je sled pripeljala do našega objekta. Vzrok nesreče je bila tehnična okvara novega ventila. Napako smo nemudoma odpravili."

Takoj so ukrepali tudi v izolski marini, pojasnjuje direktor Vladimir Gavran: "Onesnaženje smo zajezili in omejili s pivniki ter drugimi pripomočki in sredstvi."

Količine izlitja niso tako majhne, kot se je sprva predvidevalo in ugibalo, dodaja direktor Pomorske uprave, Jadran Klinec: "Po grobih ocenah naj bi tega izteklo kar tri tisoč litrov, tako da onesnaženje obravnavamo kot veliko onesnaženje."

Dogodek so obravnavali tudi na internem sestanku. Sledili bodo ukrepi, ki jih bodo morali upravljavci pristanišč v prihodnje tudi upoštevati, "da ne bo več prihajalo do tovrstnih stvari, če pa se bodo zgodile, da bomo lažje in hitreje ugotovili vzrok izlitja".

Postopek še poteka, zadevo pa zdaj obravnava okoljski inšpektorat.