Ponedeljek je bil dan za odpravljanje posledic poplav. Foto: Radio Koper/Mateja Beržan
Ponedeljek je bil dan za odpravljanje posledic poplav. Foto: Radio Koper/Mateja Beržan
Kampus
Kampus je do nadaljnega zaprt. Foto: Eugenija Carl
false
V nedeljo zvečer je bil pod vodo velik del Izole. Foto: Radio Koper/Jelena Dudine
V Izoli odpravljajo posledice neurja
Poplavljeno središče Izole

nedeljo zvečer povzročila velike težave na Obali. Najhuje je bilo v Izoli, ki je bila več ur pod vodo. Posledice neurja so odpravljali ves dan.

Močne padavine, ki so včeraj popoldne zajele obalna mesta, so največ škode povzročile v izolski občini, kjer je bilo v nedeljo zvečer pod vodo mestno jedro. Z odpravljanjem posledic se je 100-članska ekipa ukvarjala vso noč. Po poročanju novinarke TV Slovenija Eugenije Carl je v dveh urah padlo 100 litrov padavin na kvadratni meter.

Na ministrstvu za okolje in prostor so medtem potrdili, da je glede na količino padavin šlo za izredni dogodek. Kot so sporočili, tako močnega naliva niso zabeležili že 50 let. "Najmočnejši naliv smo zabeležili na obali, kjer je v dveh urah padlo tudi več kot 50 milimetrov dežja. Na samodejni ekološko-meteorološki postaji Koper Markovec smo v 145 minutah izmerili 87 litrov na kvadratni meter dežja. V obdobju najhujšega naliva, ki je trajal od 16.50 do 17.45, pa 69 milimetrov dežja," so sporočili z ministrstva.

Kanalizacijski odtoki niso mogli požirati
Kanalizacijski odtoki toliko vode niso mogli požirati, poleg tega so se napolnili z zemljo in listjem. Naplavine in preostale posledice poplavljanja po ulicah mesta še čistijo, saj je bilo škode preveč, da bi jim vse uspelo sanirati v eni noči.

Italijanski vrtec L'Aquilone in Osnovna šola Danteja Alighierija bosta do preklica zaprta, poleg tega tudi nekatere igralnice v enoti Školjka vrtca Mavrica, in sicer vsaj dokler ne bodo za silo sanirali nastale škode. Izolska občina starše naproša, da otrok v vrtec ne pripeljejo, če le lahko organizirajo varstvo drugače. Druge enote vrtca bodo delovale nemoteno.

Požar v kampusu
Poplavilo je tudi stari del Izole, in sicer Ljubljansko ulico, Lonko, v Alietovi ulici pa je poplavilo pritlično stanovanje. Sprožilo se je veliko plazov in požar, v katerem sta pogoreli dve nadstropji v Univerzitetnem kampusu Livade. Z Univerze na Primorskem so sporočili, da je materialna škoda precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo.

V stavbi med požarom na srečo ni bilo študentov. "Zgradba brez električnih instalacij je trenutno neuporabna. Študentje in zaposleni je ne morejo uporabljati do nadaljnjega, zato se bodo predavanja in vaje izvajali na drugih lokacijah. Kje točno, bo znano v kratkem," so še pojasnili. Škoda na objektu je precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo.

Predstavnica izolske občine Martina Miklavčič Šumanski je za STA povedala, da je voda pustila kar precejšnje razdejanje, saj je bila zelo deroča in je odnašala vse pred seboj. V središču mesta je tako odnašala zemljo z gredic ter zalivala kleti. Končno oceno škode bodo na občini podali v prihodnjih dneh.

Večina cest že očiščenih
Pojavljali so se številni manjši usadi in plazovi, zato je bilo zaprtih več lokalnih cest, je povedal poveljnik Gasilske zveze Izola Albert Godnič. Večina cest je že očiščenih in znova prevoznih. "Zabeležili smo več kot 150 različnih intervencij, najzahtevnejša intervencija je bilo v Univerzitetnem kampusu v Livadah, kjer je poplavilo pritlični del stavbe. Prišlo je tudi do požara, ogenj je zajel večji del električne napeljave. Vzrok požara danes preiskujejo kriminalisti," je še povedal Godnič.

Voda poplavila avtokamp
Deroča voda je močno prizadela tudi izolski avtokamp Jadranka. Po besedah vodje kampa Mira Kolenšiča je bilo med neurjem "kar hudo". Voda je drla z višjih delov in cest proti morju ter odnašala vse pred seboj, med drugim je po kampu nosilo tudi prometno signalizacijo z bližnje ceste ter cvetlična korita. Meteorni kanali namreč tolikšne količine vode niso mogli zadrževati.

V samem kampu je bilo ponekod tudi do 40 centimetrov vode, tako da je prišla v posamezne avtoprikolice. Poplavilo je tudi recepcijo in restavracijo v kampu. Neurje je poškodovalo tudi strešno kritino, zato je voda puščala s strehe. Posledice bodo odpravljali še kar nekaj časa, je ocenil Kolenšič.

Poplavljena hotelska klet
V hotelu Haliaetum v San Simonu pa so za STA povedali, da je poplavilo celotno kletno etažo, garderobe, pralnico, dvorane in bazen, zato nekaj časa po vsej verjetnosti ne bodo imeli tople vode. Posledice še vedno odpravljajo.

V hotelu Marina je voda zajela recepcijo in pritlične prostore, namočilo je nekaj sob. Še pred prihodom gasilcev so sami odstranili vodo iz prostorov, je bilo pa po besedah vodje hotela Ivice Evačić "vse skupaj kar stresno".

Požar tudi v Hrvatinih
V Hrvatinih je zagorelo osebno vozilo. Zaradi močnega vetra se je požar hitro širil, zgoreli so tudi garažni nadstrešek, dve osebni vozili in nekaj kmetijskih strojev. Na območju Pivke pa je bila zaradi vremenske ujme motena oskrba z električno energijo, brez katere je bilo začasno 600 gospodinjstev.

V Izoli odpravljajo posledice neurja
Poplavljeno središče Izole