Voditelj odbora za pripravo foruma je murskosoboški škof Peter Štumpf. Foto: BoBo
Voditelj odbora za pripravo foruma je murskosoboški škof Peter Štumpf. Foto: BoBo

V Kopru pričakujejo prihod verskih voditeljev katoliških, pravoslavnih in luteranskih cerkva ter islamske in judovske skupnosti iz 15 držav zahodnega Balkana od Turčije navzgor. Napovedana je tudi močna delegacija iz Vatikana. Na novinarsko vprašanje, ali bi lahko prišel v Koper tudi papež Frančišek, organizatorji odgovarjajo: Ni nemogoče.

Vojna v Ukrajini in nemirni Balkan kličeta katoličane, evangeličane, pravoslavne vernike, jude in muslimane, da kot verniki delajo za mir, pravi voditelj odbora za pripravo Foruma za dialog in mir na Balkanu, murskosoboški škof Peter Štumpf: "Naš skupni Bog je Bog miru, ni Bog nemira, ampak miru, in vsi drug drugemu v območju svoje vere privoščimo ta mir. Če drug drugemu miru ne privoščimo, potem nismo verniki, ampak fanatiki. To je večkrat dal jasno vedeti tudi papež."

V Koper bo prišla tudi delegacija iz Vatikana, morda tudi papež Frančišek. Duhovnik iz koprske škofije Božo Rustja je glede tega dejal: "Takole bom rekel: ni nemogoče. Glede na to, da je njemu ta tema zelo ljuba, tako mir kot sodelovanje s predstavniki drugih verstev, ni nemogoče."

Med škofi, katoliškimi in evangeličanskimi, pravoslavnimi patriarhi metropoliti, muftiji in rabini iz držav zahodnega Balkana obstaja precejšnje zanimanje za medverstveno srečanje 17. in 18. junija na naši obali. Gostitelj foruma je koprski škof Jurij Bizjak, ki je dejal: "Odziv v Kopru je izjemen tako med ljudmi kot med predstavniki ver. Vsi s takim veseljem in navdušenjem sprašujejo, kaj bomo lahko naredili. Ozračje je prav presenetljivo lepo."

Na junijsko medreligijsko srečanje v Koper so povabljeni tudi visoki politični predstavniki Slovenije.