Foto: Uprava za pomorstvo
Foto: Uprava za pomorstvo

V morju torej ni bila kakšna skrivnostna izolska Nessie (izmišljena pošast iz jezera Loch Ness na Škotskem), temveč čisto navadna cev enega od dveh podmorskih izpustov, ki sta povezana s koprsko čistilno napravo. V torek cevi ni bilo več videti. Potem ko so pristojni v ponedeljek prevrtali t. i. zračni žep, se je spet potopila.

"Očitno je prišlo do vdora zraka pri črpanju odvečnih meteornih vod, kar se zgodi ob velikem nalivu. Kadar je padavinske vode preveč, se ta preko varnostnega preliva in podmorskega izpusta izčrpava. Očitno je pri tem prečrpavanju prišlo do take količine zraka v sistem podmorskega izpusta, da je na najvišji točki to cev dvignilo in jo naplavilo. Ni nikakršne nevarnosti za okolje," je povedal Tomaž Umek iz občine Izola.

"Pogledala sem skozi okno in zagledala to cev, ki je prej ni bilo. Potem sem poklicala na številko 112, kjer so me napotili na luško kapitanijo. Moram reči, da je bil odziv zelo pozitiven, saj je bila, ko se je začenjal mrak, že osvetlitev na cevi," je dejala domačinka Jasna Žeger.

"Naša patrulja je šla na morje in pregledala stanje. Takoj smo zahtevali ukrepanje, tako da so najprej postavili bojice z lučmi zaradi zagotovitve varnosti plovbe," je razložil Arturo Steffe iz Sektorja za varovanje obalnega morja. Omenjeno območje je namreč med morjeplovci zelo priljubljeno.

"V sredo bomo poskušali iz posnetkov ugotoviti dejanske vzroke, kaj se je zgodilo, in določiti ukrepe, kako bomo to sanirali," je pojasnil Umek.

Podoben "pobeg" cevi se je zgodil že pred dobrim letom, a na drugem koncu. Tedaj zaradi zarjavelih nosilcev cevi.

V Izoli opazili veliko cev za meteorne vode