Preusmerjanje z zastojev polnih državnih cest na piranske lokalne ceste ni več dovoljeno. Foto: BoBo/Jaka Jerasa
Preusmerjanje z zastojev polnih državnih cest na piranske lokalne ceste ni več dovoljeno. Foto: BoBo/Jaka Jerasa
Tabla, ki opozarja, da je cesta le za lokalni promet, je trenutno le v Strunjanu. Foto: Radio Koper
Tabla, ki opozarja, da je cesta le za lokalni promet, je trenutno le v Strunjanu. Foto: Radio Koper

Z ukrepom, ki so ga na občini napovedali že prejšnji teden, želijo preprečiti zastoje na lokalnih cestah, ki otežujejo vsakdanje življenje občank in občanov. Na omejitev tranzitnega prometa tako opozarjajo table v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

Na cestah, ki jih upravlja občina, so po novem dovoljeni le lokalni promet, to je promet tovornih vozil, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, promet motornih vozil, katerih vozniki, lastniki ali imetniki pravice uporabe imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče, promet motornih vozil, ki so v lasti oz. v uporabi pravne ali fizične osebe, registrirane za opravljanje prevozov s sedežem ali podružnico in urejenim parkiriščem na tem območju, ter avtošole, ki imajo na tem območju sedež ali podružnico in urejeno parkirišče.

Konec preusmeritev z državnih cest

Poleg omenjene postavitve nove vertikalne prometne signalizacije je začela Občina Piran reševati problematiko prometnih zastojev na občinskih lokalnih cestah tudi s sistemskimi rešitvami. Tako obveščajo vse ponudnike brezplačnih in plačljivih navigacijskih sistemov, da je tranzitni promet na lokalnih cestah v upravljanju občine prepovedan in naj zato iz svojih navigacijskih sistemov, ki ob zastojih na glavnih državnih cestah preusmerjajo svoje uporabnike na lokalne ceste, te izločijo.

Na piranski občini verjamejo, da bodo z obema ukrepoma v času turistične sezone na občinskih lokalnih cestah zmanjšali tranzitni promet in bistveno pripomogli k pretočnosti in varnosti prometa na območju Sečovelj, Dragonje, Svetega Petra, Nove vasi, Padne in drugih zaselkov.

Turisti obtičijo v kolonah, a se ne ustavijo

Avtodomi, avtobusi, avtomobili s prikolicami pogosto obtičijo med hišami v Kortah, na Šaredu in Maliji, pravi predsednik KS Korte v izolski občini Edvard Kleva, zato prepoved tranzitnega prometa pozdravlja. Toda, ali turistov ne vabijo prav na istrsko podeželje? "Vsi tisti, ki prihajajo sem in stojijo v kolonah, se ne ustavijo, nihče - razen tega, da pusti kakšno smet okoli - ne naredi nič koristnega za občino Piran," je za Radio Koper povedal predsednik KS Sečovlje Denis Fakin.

Ali bodo vozniki, ko bodo table v več jezikih postavljene, prepoved spoštovali, bodo preverjali občinski redarji.