Foto: TV Slovenija/Miloš Srdić
Foto: TV Slovenija/Miloš Srdić

V kleti Vinakoper načrtujejo, da bodo s trgatvijo začeli v četrtek, ko bodo začeli pobirati grozdje, namenjeno osnovnemu vinu za penine, je povedal glavni enolog največje vinske kleti v slovenski Istri Boštjan Zidar. Za ta namen uporabljajo sorte chardonnay, modri pinot, beli pinot in malvazijo.

Nato bo prišlo na vrsto grozdje za navadno vino, brez mehurčkov – sprva zgodnje bele sorte, torej sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Kmalu bodo začeli pobirati tudi malvazijo, najbolj pogosto grozdje v vinogradih podjetja Vinakoper.

Sredi septembra se bo predvidoma začela trgatev rdečega grozdja. Od tega je najbolj zgodnja sorta cipro, ki so jo vinarji v zadnjih letih obudili iz pozabe in jo ponujajo kot istrsko posebnost. Med zadnjimi bodo pobrali gospodarsko pomembne sorte merlot, cabernet sauvignon in refošk. Če bo vreme ugodno, bodo grozde za najbolj kakovostna vina pustili na trtah še globoko v oktobru, je napovedal Zidar.

Trgatev ni več tako množična kot pred leti

Poleg delavcev podjetja bo v vinogradih Vinakoper še več kot sto trgačev. Med njimi je največ takšnih, ki s kletjo sodelujejo že dolgo časa in jih vsakič posebej povabijo.

Trgatev ni več tako množična kot pred leti, saj vse več vinogradov prilagajajo strojem, s katerimi so lani obrali več kot 60 odstotkov pridelka. Človeške roke pa so še vedno nujno potrebne pri grozdju za vrhunska vina, je pojasnil Zidar.

Letošnja huda suša puča posledice. Trte v dolinah se po njegovih besedah še držijo, medtem ko so na izpostavljenih legah težave. Jagode so povsod manjše in tudi količine bodo zagotovo manjše od povprečja, je napovedal.

V sušnih razmerah je težje zagotoviti kakovost vina, saj se ob pomanjkanju vode v grozdju poveča koncentracija drugih snovi, torej sladkorjev, kislin in taninov, je razložil Zidar. Če želijo, da bo vino vsebovalo več želenih in manj nezaželenih sestavin, morajo pridelovalci letos še posebej skrbno izbrati čas trgatve in način pridelave, je še opozoril.