Vlada med obiskom Kopra na stopnicah pretorske palače, ki danes služi kot mestna hiša. Foto: Kabinet predsednika vlade
Vlada med obiskom Kopra na stopnicah pretorske palače, ki danes služi kot mestna hiša. Foto: Kabinet predsednika vlade
Premier Janša in župan Kopra Bržan. Foto: Kabinet predsednika vlade
Premier Janša in župan Kopra Bržan. Foto: Kabinet predsednika vlade

Vladniki so obisk začeli z delovnim posvetom v Kopru v Pretorski palači, kjer je vladno ekipo v uvodu pozdravil koprski župan Aleš Bržan. V svojem nagovoru je župan izrazil veselje, da vladna ekipa dobro deluje in da je bil tudi zaradi posluha vlade izpeljan že marsikateri projekt, pomemben za lokalno skupnost, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Župan je med drugim kot pomembnejšega izpostavil sprejetje državnega prostorskega načrtovanja za ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo.

Ministrice in ministri so spregovorili predvsem o projektih v regiji na področjih dolgotrajne oskrbe, pravosodja, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, turizma, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, kmetijstva, kulture, zdravstva, upravnih storitev, v okviru tega predvsem krajšanja čakalnih dob glede upravnih storitev. Precej pozornosti je vlada namenila infrastrukturnim projektom in reševanju izzivov na področju varovanja okolja in prostora, so še sporočili.

Koprski škof Bizjak in premier Janša. Foto: Kabinet predsednika vlade
Koprski škof Bizjak in premier Janša. Foto: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal tudi s koprskim škofom Jurijem Bizjakom v prostorih koprske škofije, kjer je bilo govora predvsem o delovanju škofije na karitativnem področju. Sogovornika sta na sestanku spregovorila tudi o vlogi verskih skupnosti v družbi. Ob robu srečanja se je premier Janša vpisal v častno knjigo gostov koprske škofije.

Premier je opravil tudi delovno kosilo z župani obalno-kraške regije, kjer se je v družbi z ministri Andrejem Vizjakom, Jernejem Vrtovcem in Zvonetom Černačem srečal z županom Ankarana Gregorjem Strmčnikom, županjo Divače Alenko Štrucl Dovgan, županjo Hrpelj - Kozine Sašo Likavec Svetelšek, izolskim županom Danilom Markočičem, komenskim županom Erikom Modicem, koprskim županom Alešem Bržanom, piranskim županom Đeniem Zadkovićem in sežanskim županom Davidom Škabarjem.

V Komnu se je premier srečal še z vodstvom podjetja Mahle Electric Drives Komen, kjer si je ogledal tudi proizvodnjo podjetja. V pogovorih z vodstvom podjetja, v katerem proizvajajo ulitke aluminijaste zlitine, je bilo govora predvsem o podnebnih ciljih EU-ja za leto 2030 in zelenem prehodu. Prav tako pa so sogovorniki spregovorili o problematiki dobav in cen materialov in surovin. Predsednik vlade je regijski obisk sklenil na javni tribuni o razvoju obalno-kraške regije.

Koprska policija bo dobila nove prostore

Notranji minister Aleš Hojs je v sklopu obiska v Kopru podpisal pogodbo z Marino Koper o nakupu prostorov. Z njimi bodo delno rešili težave Policijske uprave Koper, saj so njeni sedanji prostori neprimerni zaradi posedanja terena. V novo stavbo se bosta preselila del uprave in pomorska policija, je povedal Hojs.

"Končno smo rešili problematiko dela policijske uprave tukaj v Kopru. Kupujemo namreč dve nadstropji hiše, ki je v neposredni bližini Pomorske uprave," je v izjavi za medije po podpisu v Kopru povedal minister.

Počivalšek položil temeljni kamen v Dekanih

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je udeležil postavitve temeljnega kamna za gradnjo novega proizvodnega objekta v družbi Titus v Dekanih. Proizvodne zmogljivosti že nekaj časa niso zadostne, zato so se lastniki tovarne odločili za največjo naložbo v Dekanih v zadnjih desetletjih.

"Ko sem bil prvič v tem podjetju, so me seznanili z načrti za širitev, danes pa smo odkrili, postavili temeljni kamen za njihovo pomembno širitev. Podjetje, ki je v tuji lasti, je preneslo vse svoje razvojne in proizvodne funkcije v Slovenijo, zato sem prepričan, da bodo danes predstavljene načrte tudi uresničili," je v izjavi po krajši slovesnosti povedal Počivalšek.

Odprtje novega centra za hemodializo v Izoli

Podgoršek začel kampanjo za promocijo ribištva

Kmetijsko ministrstvo je začelo kampanjo za promocijo lokalnega ribištva. Z njo želi dolgoročno ozaveščati potrošnike o pozitivnih vidikih uživanja rib in školjk ter o pomenu tradicije lokalnega ribištva v Sloveniji. Kampanja, ki jo je minister Jože Podgoršek s sodelavci predstavil v Izoli, bo potekala do poletja 2023.

Prednost lokalnega ribištva je v transparentnem poreklu in kakovosti, v čistem okolju ter v krajših poteh, ki jih ribe in školjke prepotujejo od svojega življenjskega okolja do prodajnih polic, kar je bistveno za zagotavljanje njihove svežine, je na današnji predstavitvi promocijske kampanje v Izoli izpostavil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Koritnik obiskal dijake

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je v sklopu vladnega obiska med drugim sešel z načelniki tamkajšnjih upravnih enot, predstavniki nevladnih organizacij in županom piranske občine. Dijakom koprske srednje tehniške šole pa se je dopoldne najprej pridružil pri uri računalništva.

Koritnik je dijakom predstavil nekatere elektronske storitve, ki jih ponuja država in jih državljani lahko uredijo prek spleta. Ena takih je nakup subvencionirane vozovnice za javni potniški promet za dijake in študente.

Simoniti obiskal koprsko stolnico

Minister za kulturo Vasko Simoniti si je ogledal orgle v koprski stolnici in kip nadangela Gabriela v Piranu, na Krasu pa se je sešel z županom občine Komen Erikom Modicem in si ogledal grad Štanjel.

Simoniti se je v sklopu vladnega obiska na Primorskem tako mudil v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu, v kateri so po sporočilu ministrstva v preteklih letih stekla obsežna restavratorska dela na poslikavah znamenitega beneškega zgodnjerenesančnega slikarja Vittoreja Carpaccia in njegovega sina oziroma nečaka Benedetta. "Slovenija s posegi v dolgo zanemarjeno beneško likovno dediščino pridobiva mednarodni ugled," so presodili.

Simoniti bo popoldne obiskal tudi grad Štanjel, kjer je tik pred odprtjem informacijsko središče Natura 2000 na Krasu. V njem bo prikazana raba Krasa skozi zgodovino. Z informacijskim središčem bodo prispevali k popularizaciji kulturne dediščine in narave, za njegovo vzpostavitev pa je ministrstvo v obdobju 2017–2021 namenilo 860.000 evrov.

Vrtovec obiskal Ankaran

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel so v Ankaranu podpisali tristranski sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij pri projektu ureditve ankaranskega obrobnega kanala in Železniške ceste. Sporazuma prinaša rešitev za prebivalce Ankarana.

"Občina Ankaran je vložila veliko naporov v dosego dogovorov glede reševanja problematike na tem območju. Končno se bodo uredile Železniška cesta in potrebne kolesarske poti na tem območju," je, kot so sporočili z občine, dejal župan in dodal, da se bodo omilile tudi posledice delovanja pristanišča na lokalno skupnost, predvsem na bližnjem Rožniku, in zagotovila večja prometna varnost.

Černač o pomenu evropskih sredstev

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač se je udeležil sestanka predsednika vlade z župani v regiji in se sešel z vodstvom Inkubatorja iz Sežane. Med drugim je poudaril pomen evropskih sredstev za zmanjšanje razlik v razvoju med posameznimi območji v regiji.

Minister je obisk nadaljeval v Sežani, kjer ga je sprejel direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič. Inkubator Sežana z evropskimi sredstvi iz evropskega sklada za regionalni razvoj ustvarja okolje za razvoj poslovnih idej in ustvarjanje novih zagonskih podjetij.

Na sestanku, ki se ga je udeležil tudi minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, je vodstvo inkubatorja predstavilo projekt SIO-INKSEŽANA 2020–2022, v okviru katerega želijo identificirati več kot 60 poslovnih idej in podpreti več kot 40 potencialnih podjetnikov.

Izolska bolnica z novim centrom za hemodializo

V Splošni bolnišnici Izola (SBI) so ob obisku državne sekretarke na ministrstvu za zdravje odprli nov center za hemodializo. Z 2,5 milijona evrov vredno investicijo za bolnike odpirajo sodobne, svetle in zračne prostore, ki so opremljeni z najsodobnejšo tehnologijo, je poudaril strokovni direktor SBI-ja Dušan Deisinger.

Epidemija covida-19 je izolsko bolnišnico nekoliko upočasnila v načrtovanem razvoju, ne pa tudi ustavila. S pridobitvijo, ki obsega okoli 700 kvadratnih metrov površin in še 70 kvadratnih metrov za pripravo dializne vode in dializnih koncentratov, pa so pokazali, da niso pozabili na druge bolnike, je Deisinger povedal slovesnosti.

Foto: Kabinet predsednika vlade
Foto: Kabinet predsednika vlade

2. tir in razvoj koprske Luke

Obisk vlade se ni mogel izogniti posebnostim edine statistične regije z izhodom na morje.

Tako sta bili med osrednjimi temami obiska prihodnost Luke Koper ter z razvojem pristanišča in celotne slovenske logistike povezana gradnja drugega železniškega tira med Koprom in Divačo.

Ob težavah zaradi epidemije covida-19 je bila tema pogovorov tudi dogajanje v gostinsko-turistični panogi, ki je ena od najpomembnejših zaposlovalcev v regiji. Konkretno je izolska občina na srečanju z vlado izpostavila projekt gradnje istrskega kulturnega centra, ki bi postal referenčni center za vse kulturne dejavnosti v občini.

Na piranski občini pa so izpostavili problematiko pridobivanja dodatnih finančnih sredstev za gradnjo ribiškega pristanišča v Seči. Investicija je ocenjena na približno štiri milijone evrov, ki jih občina ne more samostojno zagotoviti v celoti.

Vlada obiskala obalno-kraško regijo

325 evropskih projektov

Obalno-kraška statistična regija po podatkih državnega statističnega urada obsega osem občin in le dobrih tisoč kvadratnih kilometrov površin, s čimer je med manjšimi v državi. V letu 2019 je v regiji živelo šest odstotkov prebivalcev Slovenije.

Neto čisti dobiček vseh gospodarskih družb v regiji je v letu 2020 dosegel 113,45 milijona evrov, kar je 40,3 odstotka manj kot predlani. Zmanjšanje neto čistega dobička je bilo sicer podobno kot drugje po državi.

S sredstvi iz različnih evropskih skladov se v obalno-kraški regiji trenutno izvaja 325 projektov, 245 projektov v okviru cilja naložbe za rast in delovna mesta v skupni vrednosti 106,78 milijona evrov in 80 projektov v okviru cilja evropsko teritorialno sodelovanje v skupni vrednosti 20,7 milijona evrov, so zapisali v brošuri na vladi ob obisku regije.