Predlog za stečaj Tomosa so na sodišče dali delavci po tem, ko niso dobili izplačanih plač in regresa. Foto: BoBo

Tomos se je v zadnjem obdobju spopadal s številnimi težavami. Družba se je utapljala v dolgovih, bila je zastavljena, zaradi omejenih obratnih sredstev ni mogla izpolnjevati naročil, nekaj časa je imela zamrznjen transakcijski račun, iskala je strateškega partnerja, še pred koncem lanskega leta naj bi se selila na novo lokacijo. Najprej je prekipelo delavcem, ki so zaman čakali na svoje terjatve, pojasnjuje Sašo Ristič iz sindikata Skei: "Niso pa dobili regresa in v tem trenutku treh plač."

Tomos je bil v določenem obdobju tako pomemben za občino, da so ljudje prihajali v mesto na delo iz celotne nekdanje Jugoslavije, ga tako sooblikovali in razširili. Foto: Primorske novice/arhiv PN

Predlogu delavcev za začetek stečajnega postopka v Tomosu niso ugovarjali, prav tako niso vložili zahteve za odložitev odločanja. Sodišče je zato v skladu z insolvenčnim zakonom domnevalo, da je Tomos plačilno nesposoben in je nad njim začelo stečajni postopek. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Štefana Verna.

"Pričakujemo, da nas stečajni upravitelj pozove, tudi delavce, kar je njegova obveznost, da se dobimo, da pripravi te terjatve, tudi prijavo na zavod za zaposlovanje, prijavo v jamstveni sklad," nam je še povedal Ristič.

Tomos je leta 2015 od Hidrie kupilo podjetje MPO Kabel. Novi lastnik je napovedal ponovni razcvet proizvodnje dvokoles, a se mu načrti niso izšli.