Na predlog za stečaj ima direktor in lastnik Tomosa Iztok Pikl še čas za odgovor. Foto: BoBo
Na predlog za stečaj ima direktor in lastnik Tomosa Iztok Pikl še čas za odgovor. Foto: BoBo

Težave koprskega Tomosa se v zadnjih mesecih stopnjujejo. Poleg težav z izplačili zaposlenim je direktor in lastnik Iztok Pikl, ki je leta 2015 prevzel Tomos, na novinarski konferenci prejšnji mesec priznal, da jim je finančna uprava začasno celo blokirala račune. Več je tudi odprtih terjatev Hidrie, ki jim je celo prepovedala razpolaganje s Tomosovo blagovno znamko. Zaradi poročanja o težavah Tomosa je od lastniškega vstopa v koprsko družbo nazadnje odstopila tudi Pošta Slovenije.

Korak zaposlenih tako za sindikalista Skeia Saša Rističa ni presenetljiv, mu je pa žal za to, kar se dogaja s Tomosom, saj gre za podjetje z dolgoletno tradicijo in mednarodno priznano blagovno znamko.

O vložitvi predloga za stečaj Tomosa so sicer že v soboto poročale Primorske novice. "Tomosu je še mogoče pomagati," je za časnik izjavil Pikl, ki pa ni pojasnil, kako. Priznal je, da delavcem dolguje regres in dve plači, toda dodal, da se z njimi dogovarja o mogoči rešitvi. Glede prispevkov pa je pristavil, da jih poplačuje.

Po informacijah časnika je Hidria medtem zavarovala svoje terjatve nad Tomosom, tudi s hipotekami nad stroji, ki jih je izvršitelj nedavno zarubil.