Z novo kanalizacijo in boljšo čistilno napravo bosta Kokra in Sava kmalu čistejši. Foto: BoBo
Z novo kanalizacijo in boljšo čistilno napravo bosta Kokra in Sava kmalu čistejši. Foto: BoBo

Po besedah županov Naklega, Šenčurja in Kranja gre za najpomembnejši infrastrukturni projekt na tem območju v zadnjih 40 letih. V omenjenih treh občinah so namreč v dveh letih zgradili več kot 46 kilometrov novega kanalizacijskega omrežja in nadgradili ter rekonstruirali osrednjo čistilno napravo v Kranju.

Ta sicer še ni dokončana, a kranjski župan Boštjan Trilar je ocenil, da bo skoraj zagotovo končana do konca leta, torej pravočasno za črpanje predvidenega evropskega denarja. Nova čistilna naprava bo imela kapaciteto 95.000 populacijskih enot, obsega pa kar 35 objektov, od katerih jih je bilo 31 zgrajenih na novo, štirje pa so bili rekonstruirani.

Ker bo pri čiščenju uporabljala najsodobnejšo tehnologijo, "to zagotavlja varovanje okolje, čistejšo Savo in Kokro in bolj zdravo življenje za okoliške družine", je izpostavil Trilar. Omogočila pa bo tudi določene energetske prihranke, saj bo med čiščenjem nastajal tudi metan, ki ga bodo znova uporabili.

Skupna vrednost projekta znaša 38 milijonov evrov brez DDV-ja. Od EU-ja so občine dobile 27,2 milijona evrov, ministrstvo za okolje in prostor je prispevalo 4,8 milijona, Kranj 5,6 milijona evrov, Šenčur 214.000 evrov in Naklo 165.000 evrov.