Nekdanji poslanec Andrej Čuš cilja na županski stolček na Ptuju. Foto: BoBo
Nekdanji poslanec Andrej Čuš cilja na županski stolček na Ptuju. Foto: BoBo
Ptuj
Eden izmed Čuševih ciljev je obnova starega mestnega jedra. Foto: BoBo

Andrej Čuš, sicer predsednik neparlamentarne stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, je na predstavitvi programa dejal, da Ptujčani potrebujejo mesto, ki bo varno, zdravo, prijazno do podjetnikov in vseh drugih, kulturno in gospodarsko uspešno, turistično prepoznavno in kar se da uspešno tudi na področju športa.

Želi si nekaterih sprememb, ki mestu do zdaj niso najbolj uspevale, kar se po njegovem mnenju kaže tudi v padanju na lestvicah razvitosti med slovenskimi občinami. "Če želimo ta trend obrniti, moramo stopiti skupaj, in to ne tako, da bomo podirali, kot smo letos drevesa na tržnici, pač pa gradili tako, da bo boljše za vse," je dejal Čuš.

Vrat v primeru izvolitve ne namerava zapirati za nikogar, še posebej ne za tiste z idejami, ob tem pa je prepričan, da je mogoče narediti še veliko za boljšo kakovost življenja v mestu.

Konec negativni kadrovski selekciji
Kot je še dejal, ne namerava biti ujetnik nobene politične opcije, prav tako ni nastavljen iz kakšne interesne skupine, ki so si v zadnjih 16 letih nadstrankarsko razdelile mesto, javne zavode in udobno živele, medtem ko je občina nazadovala. Presekati je treba negativno kadrovsko selekcijo, ki se je v zadnjem obdobju razpasla po Ptuju, je še dodal.

Po njegovih besedah so sestavili že kar kompetentno ekipo, ki bo težave reševala na terenu, prav stik z Ljubljano pa naj bi bila ena njegovih prednosti. S kar nekaj parlamentarnimi strankami naj bi se že pogovarjal in računa na njihovo podporo že v prvem krogu, še pred tem pa bo moral zbrati podpise za kandidaturo.

Med najpomembnejšimi točkami svojega programa je danes naštel več denarja za ureditev prometne infrastrukture, enakomernejši razvoj mestnih četrti in uvedbo participativnega proračuna, zavzel se bo za južno obvoznico, izboljšanje osnovne infrastrukture s poudarkom na kanalizaciji.

Prenova starega mestnega jedra
Prav tako so njegove prioritete prenova starega mestnega jedra, racionalizacija poslovanja javnih zavodov, urejene zelene površine in azil za živali na Ptuju. Še naprej si bo, tako kot do zdaj v vlogi poslanca, prizadeval za izgradnjo urgentnega centra, za gradnjo varovanih stanovanj za starejše in za vrnitev ptujskega športa na višjo raven.

Kot je še povedal, namerava program dopolnjevati, končan pa bo ob vložitvi kandidatnih list. Od ponedeljka bo pred upravno enoto zbiral podpise, za župansko kandidaturo jih mora zbrati okoli 400, v času kampanje pa obljublja korektnost brez udarcev pod pas.

Ptujske politične stranke za zdaj svoje načrte na lokalnih volitvah še vedno skrivajo. Glede kandidature se uradno ni izrekel še niti aktualni župan Miran Senčar niti njegov predhodnik Štefan Čelan. SDS naj bi kot svojega kandidata že potrdil Rajka Fajta, tudi v SD-ju so napovedali, da bodo imeli svojega kandidata.