V rezervi bi moral biti vsaj en helikopter, pravijo reševalci. Foto: Televizija Slovenija
V rezervi bi moral biti vsaj en helikopter, pravijo reševalci. Foto: Televizija Slovenija

Helikopter so v soboto zaradi manjše tehnične okvare odstranili iz reševalnih akcij, zdaj znova deluje. Letalska policija ima sicer za namene reševanja še dva helikopterja, ki pa sta trenutno na servisu.

Vodja centra za nujno medicinsko pomoč Štefan Mally, ki je s svojo ekipo skoraj vsak dan v zraku, si pomoči brez helikopterja ne predstavlja več. "Izkazalo se je, da je bila ta ekipa potrebna že leta nazaj, številke, koliko poletov imamo, se vsak mesec dvigujejo. Lahko ocenjujem, da bomo opravili, ko bo enota res polno delovala, okoli 250 poletov na leto." A še prej bo morala država poskrbeti za to, da bo na voljo posadka, pa tudi dovolj helikopterjev.

Helikopter je sicer tokrat obstal zaradi manjše tehnične okvare. Ob tem pri policiji zagotavljajo, da je redno servisiran in v uporabi le, če ustreza vsem predpisom. Je pa res, da se pojavljajo težave pri dostopnosti in roku dobave rezervnih delov. "Zaupamo letalski policijski enoti, ki je naš transporter, in s fanti sodelujemo zelo dobro, se bo pa država morala odločiti, saj imajo stare helikopterje in bo treba nekaj narediti, da bomo imeli namenske helikopterje," poudarja Mally.

Ministrstvo za zdravje odgovarja, da je vlada za dolgoročno ureditev helikopterske nujne medicinske pomoči imenovala medresorsko delovno skupino. O možnosti nakupa novih helikopterjev pa se bodo odločali po medresorskem usklajevanju.

Reševalci spet v zraku
Reševalci spet v zraku