38 let star policijski helikopter ima manjšo tehnično okvaro. Foto: BoBo
38 let star policijski helikopter ima manjšo tehnično okvaro. Foto: BoBo

Kako zelo je ta oblika pomoči tudi v tem delu države potrebna, pa v letu in pol, odkar deluje, dokazuje tudi število intervencij. Lani so jih opravili več kot 150, v zadnjem času pa je helikopter v zraku skoraj vsak dan. Samo letos so poleteli že več kot 120-krat.

"Lahko zagotovo trdim, da smo rešili kar nekaj življenj in zmanjšali invalidnost pri nekaterih, ki bi sicer do bolnišnice potrebovali bistveno dlje, kot smo to zdaj naredili s helikopterjem," je povedal vodja Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Maribor Štefan Mally, ki dodaja, da so lahko le obvestili center za obveščanje oziroma regionalne centre, da so neoperabilni.

V tem času bi se po pomoč lahko obrnili na helikoptersko enoto na Brniškem letališču. "Vendar moramo vedeti, da se podaljša aktivacijski čas, zato prej rešimo z reševalnim vozilom," je opozoril pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD Maribor Aleksander Jus.

Zato opozarjajo pristojna ministrstva, da naj čim prej nabavijo helikopter, ki bo namenjen le za reševanje ljudi.

"Ta je policijski, ki je prirejen v to delovanje, seveda si želimo resnično ustrezen helikopter, tako kot ga imajo vse naše sosednje države," je poudaril Jus.

Kdaj bi lahko dobili novi helikopter, smo povprašali tudi na ministrstvo za zdravje, ki je nosilec te dejavnosti. Na odgovor še čakamo. So pa z ministrstva za notranje zadeve sporočili, da okvaro na starem helikopterju, gre sicer za manjšo tehnično napako, že odpravljajo.

Pokvarjen policijski reševalni helikopter
Pokvarjen policijski reševalni helikopter