Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Sanacija plazu na površini 600 metrov krat 120 metrov bo zaščitila vas Stopce, ki leži pod plazom.

Že decembra 2019 so po navedbah občine prestavili vodohran za vas Stopce in napeljali novo omrežje do kmetijskih gospodarstev na tem območju. Sanacija spodnjega dela plazu bo izvedena v loku iz dveh vrst pilotov premera 120 centimetrov, v prvi vrsti pa bo 41 pilotov.

V drugi vrsti bo 40 pilotov, torej skupaj 81 pilotov dolžine od šest do 12 metrov. Prek pilotov bodo postavili štiri metre široko povezovalno gredo.

Po navedbah laške občine plaz ogroža tudi štiri stanovanjske objekte ob lokalni cesti Vrh nad Laškim–Lažiše. Na zgornjem delu plazu bodo zato postavili podporno konstrukcijo iz 39 pilotov dolžine osem do 11 metrov in premera en meter.

Ob vzhodni in zahodni strani plazišča bodo uredili odvodne jarke, ki bodo utrjeni s kanaletami do obstoječih odvodnikov. Sanacija plazu bo predvidoma končana junija prihodnje leto.

Ocenjena škoda, ki jo je povzročil plaz Stopce, znaša 3,8 milijona evrov, največ pa jo je nastalo na cestah, in sicer za 3,6 milijona evrov.

Na kmetijskih in gozdnih površinah ter stavbah pa je plaz povzročil za skoraj 163.000 evrov škode. Plaz je prizadel tudi okoli sedem hektarjev gozdnih površin in tri hektarje travnatih površin.