Lokalne civilne iniciative že nekaj časa nasprotujejo zamislim o gradnji vetrnih elektrarn na Pohorju. Foto: Televizija Slovenija
Lokalne civilne iniciative že nekaj časa nasprotujejo zamislim o gradnji vetrnih elektrarn na Pohorju. Foto: Televizija Slovenija

Vodja civilne iniciative Za Pohorje brez vetrnih elektrarn Drago Mohorko je pojasnil, da odločno nasprotujejo postavitvi vseh vetrnih elektrarn na tem območju, saj te sodijo kvečjemu na degradirana območja, a takšnih na Pohorju ni. Tudi zato jih je zelo razveselila odločitev bistriške upravne enote, ki je pred nekaj dnevi zaradi neskladnosti s prostorskimi akti občine zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja male vetrne elektrarne Kalše.

Ob tem je še povedal, da je negativno stališče glede izgradnje vetrnic na Pohorju pred kratkim zavzela tudi Lovska zveza Podravja. Negativen vpliv bi v primeru uresničitve projekta občutile še mnoge druge organizacije, med njimi tudi planinska društva, zato so se tudi ti odločno izrekli proti načrtom. Če država ne bo upoštevala mnenja stroke in bo prišlo do prevlade drugih interesov nad interesi ohranjanja narave, je napovedal Mahorko, bodo preko okoljskih organizacij vložili ustavno presojo zakona, ki takšno početje trenutno omogoča.

Nasprotovanju se pridružuje tudi ruška civilna iniciativa ZA združena akcija, katere predstavnik Tomi Prosnik je povedal, da so študije v preteklosti res ugotavljale, da zlasti na grebenu Pohorja obstaja potencial za postavljanje vetrnic, vendar zaradi preveč gosto poseljenega okolja in vseh naravnih bogastev ni smiselno, a bi jih umeščali v ta prostor.

Enotno sporočilo političnemu vrhu: Pohorje ne sme postati tehnološka pokrajina

Skupaj so premierju Robertu Golobu, ministroma Bojanu Kumru in Alenki Bratušek, investitorjem, pa tudi predsednici države Natašo Pirc Musar, ki po njihovih besedah že pol leta ne uspe odgovoriti na njihovo prošnjo, sporočili, da se bodo odločno uprli namenu, da Pohorje postane tehnološka in zaradi vetrnih elektrarn tudi požarno ogrožena krajina.

Bistriški župan Ivan Žagar je opozoril, da je občinski svet večkrat zavrnil projekt in državo pozval, da za umeščanje vetrnic uvede postopek sprememb državnega prostorskega načrta, v katerem bodo lahko vsi prizadeti izdajateljem dovoljenj predstavili svoja stališča. Ker se to ni zgodilo, je občinski svet na zadnji seji od države zahteval ustavitev vseh postopkov.

Če država ne bo upoštevala mnenja stroke in bodo prevladali drugi interesi nad interesi ohranjanja narave, bodo preko okoljskih organizacij vložili ustavno presojo zakona, ki takšno početje trenutno omogoča, je napovedal Mahorko. Foto: BoBo
Če država ne bo upoštevala mnenja stroke in bodo prevladali drugi interesi nad interesi ohranjanja narave, bodo preko okoljskih organizacij vložili ustavno presojo zakona, ki takšno početje trenutno omogoča, je napovedal Mahorko. Foto: BoBo

Proti vetrnicam tudi krajani, župani in drugi

Proti vetrnim elektrarnam so se izrekli tudi krajani vseh treh krajevnih skupnosti, Keblju, Tinju in Šmartnem na Pohorju, kjer naj bi te stale, je danes spomnil tudi predsednik krajevne skupnosti Tinje Maksimiljan Tramšek, sicer direktor bistriškega komunalnega podjetja, ki je v tej vlogi opozoril še na nevarnost ogrožanja pohorskih vodnih virov, iz katerih zagotavljajo vodo tudi za nekatere druge občine.

Prav to je tudi razlog, da projektu nasprotujejo v občini Oplotnica, na ozemlju katere vetrnic sicer ne bi bilo, a jih po besedah župana Matjaža Orterja skrbi prav dejstvo, da bi bila ogrožena njihova pitna voda. V zreški občini so po besedah župana Borisa Podvršnika in direktorja Lokalne turistične organizacije Rogla-Zreče Domna Vogelsanga zaskrbljeni zaradi predvidene bližine objektov, ki bi sicer stali na območju bistriške občine, njihovim turističnim zmogljivostim.

V Rušah so bili s strani investitorja zaprošeni za služnostno pravico pri gradnji kablovodov, ki bi peljali do vetrnih elektrarn, vendar so po pojasnilih županje Urške Repolusk občinski svetniki tudi tam, potem ko so leta 2021 sicer glasovali za projekt, a sama služnostne pogodbe ni podpisala, letos izrekli jasen "ne" naložbi.

Poziv investitorjem, naj sami umaknejo projekt

Podporo lokalnemu prebivalstvu sta prišla izreči tudi strokovni sodelavec Zavoda za varstvo narave Andrej Grmovšek in predstavnik okoljske organizacije Alpe Adria Green Tomaž Ogrin, ki je požel velik aplavz navzočih po tem, ko je investitorje pozval, da umaknejo projektom, saj na Pohorju vetrnih elektrarn ne bo, ker je argumentov za to več kot dovolj.