Mariborskemu županu Saši Arsenoviču so neznanci razbili steklo na njegovem gostinskem lokalu v središču Maribora, po podatkih policije so uporabili eksplozivno sredstvo. Foto: BoBo
Mariborskemu županu Saši Arsenoviču so neznanci razbili steklo na njegovem gostinskem lokalu v središču Maribora, po podatkih policije so uporabili eksplozivno sredstvo. Foto: BoBo

V Mariboru so bili zadnje mesece priča večkratnim politično motiviranim nasilnim dejanjem, so v skupni izjavi, ki jo je opoldne na Trgu svobode prebrala predstavnica Levice Tatjana Frangež, opozorili mestni svetniki.

"Poškodba lastnine in grožnja Lidiji Divjak Mirnik, poškodovanje pisarne lokalnega odbora stranke Levica in zdaj poškodba lastnine župana Arsenoviča so pojavi, ki nas morajo resno skrbeti. Proti takšnim nasilnim dejanjem, fizičnim ali verbalnim, je treba nemudoma ukrepati. Mestni svet Mestne občine Maribor ostro obsoja in zavrača takšne nedemokratične politične prakse v vseh njihovih pojavnih oblikah," so poudarili.

"Za odprto in demokratično mesto"

Neznanci so pred lanskimi lokalnimi volitvami prerezali gume na avtomobilu poslanke DZ-ja in kandidatke za županjo Maribora Lidije Divjak Mirnik, konec februarja pa je bilo razbito steklo na poslanski pisarni Levice v središču Maribora. Tudi ta primer policija še preiskuje, v zvezi s prerezanimi gumami pa je vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi poškodovanja tujega premoženja in grožnje. Policija primerov za zdaj ne povezuje.

"Zavzemamo se za odprto in demokratično mesto, kjer občanke in občani enakopravno sodelujemo v javnem, transparentnem in vključujočem političnem procesu, od pristojnih organov pa pričakujemo hitro in ustrezno ukrepanje," so sklenili mestni svetniki, med katerimi so bili predstavniki tako koalicije župana Saše Arsenoviča kot opozicije.

Pozivu se je v imenu Univerze v Mariboru pridružil prorektor Miralem Hadžiselimović, ki je dejal, da obsojajo vsakršno obliko nasilja. "Pretekli dogodki so obsojanja vredni in ne spadajo v demokratično družbo. Tovrstno morebitno nadaljevanje dogodkov lahko izostri zadeve in potepta temeljne vrednote demokracije. Argumenti morajo biti izraženi v diskusiji, v mirnem tonu, z govorom, ne pa z eksplozivnimi sredstvi in granitnimi kockami," je dejal.

Arsenovič se je zahvalil za podporo

Župan Arsenovič se je prisotnim zahvalil za podporo. "Mislim, da je to jasno sporočilo, da se s takšnimi dejanji nihče od nas ne strinja. Globoko verjamem, da delamo izjemno dobro, transparentno in pošteno. Rezultati tega dela bodo kmalu vidni in verjamem, da bodo potem tudi tisti, ki morda zdaj nimajo zaupanja v novo ekipo, uvideli, da je bila odločitev volivcev pravilna," je dejal.

Mariborskemu županu so neznanci v noči na četrtek razbili steklo na njegovem gostinskem lokalu v središču Maribora. To je že tretji napad na Arsenovičevo osebno premoženje v zadnjih dneh.

Mestni svetniki ostro obsojajo nasilna dejanja