Tako naj bi bila ptujska tržnica videti po obnovi. Foto: Mestna občina Ptuj
Tako naj bi bila ptujska tržnica videti po obnovi. Foto: Mestna občina Ptuj

Ptujska občina je lani na javnem natečaju za ureditev mestne tržnice izbrala projekt Arhitekture Krušec, ki med drugim predvideva odpravo tranzitnega prometa v mestnem središču, s tem pa širitev prostora za pešce in kolesarje. Prav mestna tržnica naj bi postala središče družabnega življenja v tem mestu. Kot pojasnjujejo na občini, so projektanti v prenovljeno območje vključili več zelenih površin, kot jih ima sedanja tržnica, površino drevesnih krošenj pa so povečali s 1100 na 1800 kvadratnih metrov. Celotna naložba je ocenjena na 4,8 milijona evrov, občina pa bo 80 odstotkov denarja črpala iz CTN mehanizma evropskih nepovratnih virov.

Civilna iniciativa zbirala podpise proti poseku
Ob predstavitvi načrtov pa je del občanov, ki se je povezal v civilno pobudo, izpostavil dvom o nujnosti odstranitve dela mogočnih starih cigarovcev. Projekt sicer predvideva, da bi od sedmih ostali dve drevesi, ostala pa bi zaradi celovitosti in funkcionalnosti tržnične površine odstranili in nadomestili z več novimi.

Predstavniki civilne pobude so tako pred začetkom seje mestnega sveta prejšnji teden županu Miranu Senčarju predali okoli 2600 podpisov občanov. Senčar je takrat dejal, da računa na kompromis, da drevesa ostanejo do izteka življenjske dobe, pozneje pa jih ne bi več nadomeščali, a si je zdaj očitno premislil.

Župan: Seja ni bila namenjena razpravi o drevesih
Po skupni seji delovnih teles je Senčar namreč povedal, da zasedanje ni bila namenjeno razpravi o usodi dreves, ampak so morali sprejeti odločitve, ki jim bodo omogočile, da razvijejo in izkoristijo zgodovinske, ekonomske, kulturne in geografske potenciale. "Vedno so se mesta razvijala okoli trgov in tržnic. Današnja infrastruktura tega ne omogoča. Prenovljena tržnica je odgovor na te izzive," je dejal Senčar in spomnil, da je že zdaj zeleno mesto, saj so samo v zadnjih letih posadili več kot 306 dreves. Ob tem je poudaril, da je evropski denar za projekt na voljo zdaj, zato se morajo izvedbe lotiti v čim krajšem času.

Ob tem je Senčar dodal, da so svetniki, člani odborov in predstavniki mestne občine ocenili, da je predlagani projekt prenove tržnice odličen, in se strinjali, da je pomemben del prenove središča mesta, ki bo življenje v mestu postavil na nove temelje. Udeleženci seje so se večinsko strinjali, da s tem za mesto izjemno pomembnim projektom nadaljujejo po zastavljenem časovnem načrtu.

Kljub temu so se na mestni občini odločili, da se še enkrat v upanju, da dosežejo konsenz tudi s civilno pobudo, sestanejo z njihovimi predstavniki ter jim skupaj z arhitektom predstavijo celotno sprejeto rešitev za mestno tržnico.