Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Pobudnik shoda Aleksander Rimele je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da želijo z gibanjem Državljanska nepokorščina izraziti nestrinjanje s sprejetimi ukrepi. "Radi bi živeli, radi bi bili svobodni, kot nam to tudi pripada," je povedal za TV Slovenija.

Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na mariborski policijski upravi, je na terasi in parkirišču pred enim izmed gostinskih lokalov na Ptuju v ponedeljek potekal neprijavljen protestni shod, imenovan Državljanska nepokorščina.

Gostinska in turistična dejavnost sta že več mesecev povsem ohromljeni

Policisti so ugotovili, da je najemnica gostinskega lokala nedovoljeno odprla teraso, kjer je postregla gostom in jim izdajala račune, medtem ko ima trenutno samo dovoljenje za izdajo pijače in hrane pred vhodom v lokal, kjer jo lahko kupci prevzamejo in odnesejo.

Na terasi gostinskega lokala so bili po navedbah policije udeleženci neprijavljenega javnega shoda, kar je bilo med drugim razvidno z majic z napisom Državljanska nepokorščina, ki so jih nosili.

Policisti so ugotovili identiteto 20 udeležencev. Vsem bodo izdali plačilne naloge zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih, saj so se, kot pojasnjujejo na mariborski policijski upravi, nedovoljeno udeležili shoda, na katerem se je zadrževalo več kot deset oseb na javnem kraju, ob tem pa niso nosili mask oz. druge zaščite ustnega ali nosnega predela obraza.

Organizatorju bodo policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil zakona o javnih zbiranjih, ker je organiziral shod, ne da bi ga prijavil. Zoper najemnico gostinskega lokala pa bodo podali predlog inšpekciji za varno hrano, ker je na terasi gostinskega lokala prodajala pijačo udeležencem protestnega shoda, so še dodali.