Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah/Matic Javornik/Blaž Lah
Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah/Matic Javornik/Blaž Lah

Občina Šmarje pri Jelšah je pojasnila, da je klub najemnino za igrišče sprva plačeval skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, ki pa je pozneje zemljišča okoli Jelšingrada prenesel na občino. Občina je od kluba terjala nadaljnje plačevanje najemnine, kar pa je klub zavrnil.

Zaradi neplačevanja najemnine je občina klubu iz krivdnih razlogov odpovedala pogodbo. Golf klub pa je nato zoper občino vložil tožbo za povrnitev 1,65 milijona evrov, vloženih v ureditev 22 hektarjev velikega igrišča za golf, češ da si je občina ob prekinitvi najemne pogodbe pridobila korist.

Zadeva se je na sodišču vlekla okoli deset let. Okrožno sodišče v Celju je junija lani odločilo, da zahtevek kluba ni utemeljen, in mu naložilo povračilo 18.666 evrov pravdnih stroškov.

Golf klub je vložil pritožbo, ki pa jo je celjsko višje sodišče februarja letos zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Iz izreka sodbe višjega sodišča, ki je pravnomočna, izhaja, da mora klub sam kriti svoje pritožbene stroške, občini kot toženi stranki pa povrniti 1830 evrov pritožbenih stroškov v roku 15 dni.

Šmarski župan Matija Čakš je izjavi za medije spomnil, da je občina lani postala 100-odstotna lastnica Jelšingrada in zemljišča okoli dvorca. Zdaj se bo tam po njegovih besedah lahko nadaljevala obnova dvorca, ki naj bi trajala tri leta in pol. Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo dober milijon evrov, občina pa 274.500 evrov.