Reševalci, gasilci in preostali udeleženci so v sklopu vaje oskrbeli 45 poškodovanih ljudi. Foto: Duška Lah/TV Slovenija
Reševalci, gasilci in preostali udeleženci so v sklopu vaje oskrbeli 45 poškodovanih ljudi. Foto: Duška Lah/TV Slovenija

Minister za obrambo Matej Tonin je v izjavi za medije po koncu vaje dejal, da je usposobljenost zelo pomembna pri nudenju hitre in profesionalne pomoči ob takšnih množičnih nesrečah. Napovedal je, da bo obrambno ministrstvo opravilo svojo domačo nalogo, kar pomeni, da bo še naprej izboljševalo status služb, ki delujejo na področju zaščite in reševanja.

Sorodna novica V Novi Gorici v sklopu vaje simulirali strelski napad na zdravstveni dom

Vodja vaje Klemen Herle je povedal, da je v vaji sodelovalo 280 pripadnikov služb zaščite in reševanja. Na vaji je sodelovalo tudi 45 vozil in helikopter Slovenske vojske. Šlo je za reševalno vajo v primeru prometne nesreče avtobusa in kombiniranega vozila, v nesreči pa je bilo poškodovanih 45 ljudi.

Podoben dogodek se je sicer zgodil pred 20 leti na območju Šempetra v Savinjski dolini, ko je vlak trčil v avtobus z otroki, ki so se vračali z ogleda jame Pekel. V nesreči so štirje otroci umrli, veliko pa jih je bilo poškodovanih, pravi Herle.

Reševalno vajo je pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Vrbje. Na vaji so poleg omenjenega prostovoljnega gasilskega društva sodelovali še operativni sestavi prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Žalec, poklicne gasilske enote iz Celja, celjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, Policijska uprava Celje ter nekaj žalskih podjetij.

Simulacija hude prometne nesreče v Žalcu