Brežiška mestna hiša. Foto: Promocijsko gradivo
Brežiška mestna hiša. Foto: Promocijsko gradivo

Ivan Molan, 55-letni diplomirani organizator menedžer, kandidira vnovič s podpisi volivcev, čeprav je član SDS-a. Podpirajo ga SDS, NSi in SLS.

Pojasnil je, da se je za takšno kandidaturo odločil, ker želi delovati povezovalno. Njegov program sicer temelji "na realnih izhodiščih" in obsega turistične ter športno-rekreacijske ureditve ob hidroelektrarnah Brežice in Mokrice, nadaljevanje urejanja kolesarskih stez, cest, pločnikov, vodovodov, kanalizacij in druge javne infrastrukture.

Igor Zorčič, 40-letni diplomirani pravnik, vodja poslanske skupine SMC-ja in občinski svetnik, meni, da Brežice potrebujejo preboj, "saj vse od osamosvojitve capljajo na mestu".

Da bi to presegli, ponuja program z "alternativo županovemu jamranju, da je za stanje v občini odgovorna država". Zorčič poudarja, da je nasprotno za tako stanje kriv župan, "ker v več mandatih ni izkoristil potenciala občine". Tega ni storil, "ne v času gospodarske rasti, pa tudi ne v času krize", je dejal.

Peter Dirnbek, 43-letni samostojni podjetnik in kandidat Levice, se je za mesto brežiškega župana potegoval že leta 2014. Kot tretjeuvrščeni je takrat dobil nekaj manj kot 11 odstotkov glasov.

Dejal je, da se je za vstop v politiko odločil, da bi soustvarjal boljšo družbo. Želi sicer preseči "brežiški nepotizem", pri čemer bi rad občino odprl in omogočil njen razvoj, da se njenim 4.000 občanom ne bi bilo treba na delo dnevno odpravljati drugam. Posvetil bi se še socialnim vprašanjem, mladim in kulturi.

Andrej Gerjevič, 56-letni učitelj telesne vzgoje, diplomirani organizator dela in kandidat brežiške neodvisne liste Sonce, ob opiranju na njen program med drugim napoveduje ustanovitev občinskega stanovanjskega sklada in gradnjo 50 stanovanj za mlade in mlade družine. Lotil bi se še prometne infrastrukture in ureditve novih gospodarskih con, ustanovil bi podjetniški inkubator in vlagal v šport in turizem. Napoveduje še povezovanje v turizmu in oblikovanje brežiškega turističnega grozda.

Matija Kolarič, 31-letni diplomirani inženir gradbeništva in kandidat SD-ja, bi se kot župan zavzemal za izboljšanje življenja v občini. Med drugim je navedel ukrepe za dvig povprečne plače, zavezo za manj odpadkov, prenovo in dograditev "propadajočih" otroških igrišč, uvedbo participativnega proračuna, ureditev prometne infrastrukture, vzpostavitev projektnih skupin za odločanje o delitvi denarja, zbranega s turistično takso ter učinkovitejše reševanje stanovanjske problematike mladih.

V Občini Brežice se za svetniška mesta poteguje 11 list.