Fotomontažo načrtovane koče, ki so jo objavili na spletni strani PD-ja Mozirje, je izdelala študentka arhitekture Tadeja Orel. Foto: PD Mozirje/Tadeja Orel
Fotomontažo načrtovane koče, ki so jo objavili na spletni strani PD-ja Mozirje, je izdelala študentka arhitekture Tadeja Orel. Foto: PD Mozirje/Tadeja Orel

Kot so sporočili iz Planinskega društva (PD) Mozirje, je bila stara koča večkrat dograjena in zato prostori niso bili optimalno izkoriščeni. V novi koči se bo na ta račun povečala uporabnost in dostopnost prostorov. Število ležišč bo sicer ostalo nespremenjeno, kar pomeni okoli 50.

Dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja so že poslali pristojnim za izdajo projektnih pogojev in mnenj. V gradbenem odboru za novo Mozirsko kočo si prizadevajo, da bi gradbeno dovoljenje dobili v najkrajšem možnem času, saj je to pogoj za prijavo na razpise za sofinanciranje takšnih projektov.

Na Občini Mozirje pa se že intenzivno pripravljajo za prijavo na vse razpise, kjer bi lahko črpali namenska sredstva. Prvi ustrezen razpis se je pred dnevi že odprl, tako da že pripravljajo dokumentacijo za to prijavo.

Zbiranje sredstev tudi na kulturnih dogodkih

PD Mozirje sredstva zbira tudi z donacijami in prodajo različnih izdelkov. "Prodaja priložnostnih majic, naglavnih trakov in nakupovalnih vrečk v TIC-u Mozirje in v spletni trgovini še vedno poteka, s prodajo smo zelo zadovoljni. Do zdaj se je prodalo že več kot 300 izdelkov," so zapisali na svoji spletni strani.

Skupaj z drugimi donacijami je trenutno v skladu za novo kočo sicer zbranih že dobrih 45 tisoč evrov. V prihodnjem tednu bodo v društvu pripravili tudi serijo spletnih kulturnih dogodkov, s katerimi bodo zbirali sredstva.

Preiskava v teku, zato društvo še ne more do odškodnine

Agencija RS za okolje je pred nekaj dnevi izdala soglasje za rekonstrukcijo dovozne ceste od Alpskega vrta do Mozirske koče. Gradbena dela, s katerimi bodo zagotovili položnejši dovoz do nove koče, bodo stekla predvidoma proti koncu maja. Glavni izvajalec bo podjetje GP Brlec, ki je brezplačno pomagal že pri odstranjevanju ostankov požarišča. Financiranje rekonstrukcije ceste bo zagotovila mozirska občina.

Kriminalistična preiskava v zvezi s požarom Mozirske koče še ni končana, zato PD Mozirje še ne more od zavarovalnice zahtevati izplačila odškodnine.