V načrtovanem orglarskem centru želijo postaviti tudi ene največjih orgel na svetu. Foto: EPA
V načrtovanem orglarskem centru želijo postaviti tudi ene največjih orgel na svetu. Foto: EPA

Škrabl je na seji občinskega sveta predstavil projekt, svetniki pa so dali soglasje za spremembo občinskega prostorskega načrta. Turistično-socialni in kulturni projekt, ki naj bi bil edinstven na svetu, naj bi stal na industrijskem območju opuščenega Mizarstva Rogaška Slatina ob vznožju Trškega hriba ob vhodu v Rogaško Slatino.

Zemljišče, velikosti 2,2 hektarja, je v lasti primorskega podjetja Bitermo, orglarski center pa naj bi uredili na okoli dveh tretjinah razpoložljivega prostora. Po spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje opuščenega mizarstva bo Orglarstvo Škrabl kupilo zemljišče in pridobilo gradbeno dovoljenje.

Ob centru načrtovan tudi razgledni stolp
Kot je na seji povedal Škrabl, bi v orglarskem centru uredili koncertno dvorano z 2.000 sedeži, ustanovili bi tudi akademijo za orglarsko glasbo, v načrtu je postavitev enih največjih orgel na svetu. Za izvedbo naložbe Škrabl načrtuje pridobitev sredstev iz evropskega sklada za kulturo in socialo, njegovo idejo pa naj bi finančno podprli tudi zasebni investitorji. Naložba naj bi prinesla tudi do 200 novih delovnih mest.

Ob orglarskem centru namerava slatinska občina zgraditi razgledni stolp Kristal in ga s središčem povezati z več kot 100 metrov dolgim nadhodom Sonce. Naložba v stolp in nadhod je ocenjena na nekaj manj kot 3,5 milijona evrov, finančno bi jo podprli lokalni podjetniki, nekaj denarja občina pričakuje tudi od države.

Za stolp pričakujejo 400 tisoč evrov od države
Občina Rogaška Slatina, ki je že lani razmišljala o gradnji razglednega stolpa Kristal, ga zdaj ne namerava več postaviti v središče mesta, temveč na novi lokaciji na jugovzhodnem delu nekdanjega mizarstva ob vznožju Tržaškega hriba. Lani je občina stolp nameravala postaviti na lokaciji nekdanje glasbene šole, a je potem zaradi nezadovoljstva prebivalcev tega območja pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta ustavila. Z novo lokacijo soglaša tudi Zavod RS za varstvo kulturne dediščine. Po navedbah občine bo razgledni stolp Kristal ponudil razgled na mesto in kakovostno kavarniško ponudbo.

Ocenjena vrednost projekta je 2,1 milijona evrov, za nakup zemljišča pa bi bilo treba odšteti še 330.000 evrov. Letos bi slatinska občina opravila rezervacijo sredstev, lokalno gospodarstvo je pripravljeno prispevati okoli 200.000 evrov, od države pričakujejo približno 400.000 evrov, razliko do končne vrednosti projekta pa bi zagotovili s turistično takso.

Občinske ambicije še večje
Slatinska občina pričakuje, da bi stolp letno obiskalo okoli 40.000 obiskovalcev, pokrivanje letnih stroškov obratovanja objekta pa bi bilo doseženo že pri 15.000 obiskovalcih. Še milijon evrov pa bi stala gradnja 140 metrov dolgega nadhoda, ki bi se začel v sklepnem delu slatinske promenade med poslovnim centrom Sonce in restavracijo Sonce, nadaljeval čez Celjsko cesto, železniško progo in cesto na Tržaški hrib ter se končal na območju platoja s parkirišči.

Slatinska občina pričakuje, da bi to naložbo sofinancirala država, ker bi nadhod občanom omogočil varnejši dostop do mesta in razvoj novih rekreativnih poti proti Trškemu hribu.