Vizualizacija razgledne ploščadi stolpa. Foto: Občina Rogaška Slatina
Vizualizacija razgledne ploščadi stolpa. Foto: Občina Rogaška Slatina

V središču Rogaške Slatine bi krajevne oblasti rade zgradile 106 metrov visok razgledni stolp, ki bi ga poimenovali Kristal. Če ga bodo zgradili, bo to najvišja stavba v Sloveniji.

Kot je povedal slatinski župan Branko Kidrič, bi stolp privabil številne družine in radovedne enodnevne obiskovalce. Projekt bi stal dobra dva milijona evrov.

Kako zagotoviti potrebna sredstva, še ni znano, najverjetneje pa v občinskih proračunih v naslednjih štirih ali petih letih, kot so to storili pri projektu Poslovnega centra Vrelec.

Po besedah župana bi nova pridobitev pripomogla k promociji turističnega kraja doma in v tujini, vplivala pa bi tudi na povečan obisk preostalih kulturnih in turističnih znamenitosti v Rogaški Slatini.

Najvišji stolp pri nas trenutno v Lendavi
Razgledni stolp bi postavili na območju stare glasbene šole. V pritličju bi bili prodajalna vstopnic in spominkov ter sanitarije.

Do vrha stolpa bi se obiskovalci lahko povzpeli z dvigaloma, panoramskim in zatemnjenim. Na vrhu bi bila kavarna, nad njo pa razgledna terasa. Okrog objekta bi uredili tlakovan trg.

Ta trenutek je najvišja stavba v Sloveniji Kristalna palača z 89 metri, sledi 81 metrov visoki Hotel Intercontinental, tretja pa je s 75 metri Situla. Vse tri stojijo v Ljubljani.

Najvišji razgledni stolp v Sloveniji medtem najdemo v Pomurju - v Lendavskih goricah leta 2015 zgrajeni Vinarium je visok 53,5 metra, z njegovega vrha pa se razteza razgled na štiri države.