Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Na volišče je prišlo nekaj manj kot 62 odstotkov vseh, ki so na volilnem seznamu. Največ glasov je prejel odvetnik Stanislav Greifoner, ki ga je podprlo 633 volivcev oziroma skoraj 30 odstotkov. V drugem krogu se bo v dvoboju dveh kandidatov, ki sta kandidature oddala s podporo volivcev, pomeril z edino protikandidatko Natašo Petek. Ta je danes prejela 508 glasov oziroma skoraj 24 odstotkov vseh oddanih.

Najbolj se jima je približal aktualni podžupan in nestrankarski kandidat Aleksander Furek, ki ga je boljši izid morda stalo petkovo medijsko razkritje, da je bil pred leti pravnomočno obsojen zaradi spolnega napada. Zanj je glasovalo 290 volivcev oziroma nekaj več kot 13,5 odstotka.

Skoraj 12 odstotkov oziroma 253 glasov je prejel še en kandidat s podporo volivcev Domen Majcen, nekaj manj kot deset odstotkov oziroma 205 glasov pa kandidat SDS-a Miran Čuš. Peti nestrankarski kandidat Jožef Gojčič je prejel šest odstotkov glasov (129), pet odstotkov pa kandidat NSi-ja Aleš Bandur (107).

Drugi krog volitev bo 11. oktobra, do izvolitve novega župana pa občino začasno po pooblastilu občinskega sveta vodi podžupan Marjan Malek. V občinskem svetu ima največ glasov lista SDS, ki ima pet od skupaj 13 svetniških mest.

Nadomestne volitve v Velenju in Staršah
3400 volivcev v Staršah izbira med sedmimi kandidati