Foto: EPA Je zastrupljanje psov na celjskem območju namerno?
Foto: EPA Je zastrupljanje psov na celjskem območju namerno?

"Izvedeli smo za nov primer, že peti v zadnjih treh tednih, potencialne zastrupitve psa na področju Polul in Košnice." To je opozorilo, ki se je v teh dneh razširilo na družbenih omrežjih. Prav na novega leta dan je pomoč veterinarjev zaradi svoje maltežanke moral poiskati tudi Zvone Žvegler. "Je bila pri meni soseda in je trkala, da moram takoj z maltežanko na veterinarsko postajo, da leži na cesti, da ne more hoditi, da jo trese," je povedal.

Veterinarji so sprva posumili, da je psičko strah zaradi petard, a resnica je bila precej bolj zastrašujoča: "Mi smo postavili sum na zastrupitev, ampak toksikološka analiza ni bla narejena, tako da nimamo potrjeno, da je, vemo pa za pet primerov," je povedala veterinarka Zora Kučuković.

Psi so poginili v hudih bolečinah, lastniki so pri vseh opisovali slinjenje, tresenje in povišano temperaturo. "Izgleda kot epileptični napad [...] Ne vemo, kateri strup je v uporabi, ne vemo, kaj bi bil protistrup, tako da se lahko zdravi samo simptomatsko," je pojasnila veterinarka.

Domnevne zastrupitve preiskuje tudi policija, ki je bila doslej obveščena o treh takih primerih. "Zbrati moramo še določena dejstva, preveriti določene okoliščine, da potem dejansko lahko potrdimo, da je šlo za namerno zastrupitev," je izjavil pomočnik komandirja Policijske postaje Celje, Boštjan Kavc.

In dodal poziv: "Tu bi na lastnike psov apeliral, da za živali poskrbijo v skladu z zakonom o varstvu živali, ki jih zavezuje, da morajo biti psi na povodcu."

Za mučenje živali se sicer lahko izreče kazen do treh leta zapora.