Najstarejši dimnik daleč v preteklosti. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Najstarejši dimnik daleč v preteklosti. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Zgodovinar Milko Mikula, ki je raziskoval zgodovino celjskih industrijskih podjetij, pojasnjuje, da je Cinkarna Celje prvo najstarejše tako podjetje v knežjem mestu. Cinkarna je bila v 19. stoletju eno največjih industrijskih podjetij v Avstro-Ogrski. Danes so ohranjeni trije dimniki, vse preostale stavbe stare cinkarne so bile porušene leta 2005.

"Ti dimniki nekako simbolizirajo zgodovino tega podjetja, zato imajo še posebej velik pomen in predstavljajo pomembno dediščino, ne le za Celje, ampak za celotno Slovenijo," je ocenil Mikula.

A na mestni občini Celje razmišljajo drugače. Ker so dimniki dotrajani, bi bilo vlaganje v obnovo neupravičeno, so zapisali. Zaradi odpadanja okruškov naj bi bilo gibanje na tem območju nevarno. Edina rešitev pa da je rušenje kulturno zaščitenih dimnikov.

"Po mojem mnenju bi bil to storjen zločin nad kulturno dediščino in se to ne bi smelo zgoditi. Zlasti ima veliko vrednost ta dimnik, ki je bil postavljen že leta 1875, ko je cinkarna začela delovati," je dejal zgodovinar.

Strokovne službe Mestne občine Celje zdaj preverjajo, kakšna bi bila najprimernejša rešitev rušenja in koliko denarja bodo za to potrebovali.

Znameniti cinkarniški dimniki v Celju bodo padli