Stavka v Luki Koper. Foto: MMC RTV SLO
Stavka v Luki Koper. Foto: MMC RTV SLO

Stavka v letu 2011 je bila tudi eden izmed razlogov za razrešitev tedanjega predsednika uprave Gregorja Veselka. Medtem ko sta delovno sodišče in višje sodišče stavko razglasili za nezakonito, je vrhovno sodišče odločilo drugače.
V sindikatu žerjavistov niso zadovoljni le zato, ker jim je sodišče dalo prav, ampak tudi zaradi vsebine odločbe, pravi predstavnik sindikata Mladen Jovičič: "Pritrdilo je vsem našim stališčem; najprej, da zaradi tako banalne stvari, kot je tehnični premik vagonov, tako pomembna stvar s socialnega in delavskega vidika ne more biti nezakonita."
Uprava Luke je nekaj časa razmišljala o tožbi zoper sindikat žerjavistov, a je prevladalo mnenje, da je za družbo koristneje, če skleneta dogovor, kar sta storila še pred razsodbo vrhovnega sodišča. Predstavnik Luke Sebastjan Šik poudarja, da "sta pristopila k podpisu socialnega sporazuma, ki družbi prinaša ne le stabilnost, ampak tudi temelje za njen dolgoročni razvoj".
Zadeva je zdaj končana, pravi Jovičič: "Tisti, ki smo imeli odprte postopke odpovedi, bi lahko izrabili sodne poti in tožili bodisi Luko bodisi takratnega predsednika (uprave) Gregorja Veselka, vendar se mi sploh ne nagibamo k takim rešitvam. Raje se bomo osredotočili na današnji čas. Današnja uprava kaže zelo pozitivne znake v socialnih vprašanjih. Iščejo sodelovanje in mislim, da so v takih razmerah za Luko napovedani dobri časi."

Nataša Ugrin Tomšič, Radio Koper