S stavko žerjavistov je delo v Luki Koper zastalo, višina škode za družbo pa bo odvisna od trajanja stavke. Foto: BoBo
S stavko žerjavistov je delo v Luki Koper zastalo, višina škode za družbo pa bo odvisna od trajanja stavke. Foto: BoBo
Odgovornost za stavko v Luki Koper

Uprava družbe je ocenila, da so prve tri ure stavke povzročile neposredni izpad prihodkov v višini 150.000 evrov. Predsednik uprave Luke Gregor Veselko je napovedal sprožitev postopkov za ugotavljanje odgovornosti za nastalo škodo. Kot je dejal luški predstavnik za odnose z javnostmi Sebastjan Špik, pogajanj med upravo in stavkajočimi doslej ni bilo, saj so po mnenju uprave stavkovne zahteve nezakonite in se zato nimajo o čem pogajati.

Za pravo oceno škode je še prezgodaj, a ta znaša nekje 50.000 evrov na uro, so sporočili iz uprave in dodali, da je v to všteta le neposredna škoda. Kvantificirati bo potrebno še vse odpovedi prihodov ladij v pristanišče, morebitne odškodninske zahtevke in podobno.

Luka Koper: Razlogi za stavko niso bili izkazani
Predstavnik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Mladen Jovičič je v četrtek pojasnil, da je njihova glavna zahteva vezana na zagotovitev večje varnosti zaposlenih, kritičen pa je bil do po njegovem mnenju enostranske odločitve uprave Luke glede podaljšanja delovnega časa žerjavistov. Dejal je, da bodo žerjavisti stavkali do izpolnitve stavkovnih zahtev, ki pa se zdijo upravi Luke nezakonite.

V vodstvu Luke so prepričani, da niso bili izkazani razlogi za stavko. Veselko je na novinarski konferenci na sedežu družbe v Kopru napovedal, da stavkajočim ne bodo izplačali 70 odstotkov plače za prve tri dni stavke. "Ne moremo ostati talci ene skupine zaposlenih," je poudaril.

Namestnik predsednika uprave Tomaž Martin Jamnik je opozoril na škodo, ki jo stavka predstavlja za ugled Luke in se lahko odrazi tudi v nadaljnjem zaupanju poslovnih partnerjev.

"Stavka poteka nemoteno"
Stavki so se pridružili vsi člani sindikata in poteka nemoteno, je dejal Jovičič. Po grobi oceni uprave se je stavki pridružilo okoli 100 ljudi v dopoldanski izmeni. Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sicer v celoti šteje okoli 380 članov.

Kljub stavki bodo žerjavisti skladno s kolektivno pogodbo v popoldanski izmeni zagotovili pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih tovorov.

"Storili bomo vse za zavarovanje interesov družbe"
Uprava družbe je napoved stavke razumela predvsem kot odziv na uvedbo nove organizacije dela na kontejnerskem terminalu, po kateri morajo žerjavisti delati dlje. Gre za začasen ukrep, za kar bodo žerjavisti dodatno nagrajeni.

V vodstvu so prepričani, da razlogi za stavko niso upravičeni, zato so po četrtkovih pogajanjih napovedali, da bodo storili vse za zavarovanje interesov družbe.

Žerjavisti so s stavko zagrozili že februarja, a takrat jo je s posredovanjem preprečil prometni minister Patrick Vlačič. Tokratno stavko so napovedali že pred več kot tednom dni, o vsebini stavkovnih zahtev pa niso bili ravno zgovorni.

V Luki so poudarili, da so bile nekatere zahteve po februarski grožnji s stavko izpolnjene, druga pa so v procesu reševanja, na primer ravno zahteva po večji varnosti v pristanišču.

Odgovornost za stavko v Luki Koper